Üzleti tippek

Parragh: jövőre több lesz az adóbevétel

Vissza kellene forgatni a jövő évi többlet adóbevételt a gazdaságba, s meg kellene hagyni a kis adókat a vállalkozások érdekvédője szerint.

A parlamenthez benyújtott tervezett 2008. évi adó- és járulékváltozások érdemben nem módosítják a vállalkozói szféra pénzügyi pozícióját – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Vissza kellene forgatni

Hozzátette: az MKIK számítása szerint a GDP-arányos adóterhelés a konvergenciaprogramban előirányzott 0,3 százalékpontos csökkenéssel szemben jövőre várhatóan 0,42 százalékponttal növekszik. Az adóbevétel a várható 2007. évihez képest 116 milliárd forinttal több lehet, amely a tervezettnél magasabb inflációból, a gazdaság kifehérítéséből adódik.

A kamara elnöke szerint a többlet adóbevételt a gazdaságba, a versenyképesség növelésére kell visszaforgatni. Példaként említette, hogy a tb-járulékot lehessen levonni az iparűzési adóalapból, illetve lehetne mérsékelni az egészségügyi hozzájárulást.

Maradjanak a kis adók

Parragh László a kisadók – a szakképzési, a innovációs és a rehabilitációs hozzájárulások – összevonásával kapcsolatban egyetért az adminisztrációs teher csökkentésével, ugyanakkor elmondta: a kamara azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza a jelenlegi javaslatát, mert abban nem tükröződik a már működő rendszer továbbvitele.

A kamara azt javasolja, hogy a három adónem egyelőre maradjon meg a jelenlegi formában, és 2008 folyamán készüljön egy életszerű, a kitűzött célokat jobban megvalósítani képes szabályozórendszer.

Bihall Tamás, az MKIK alelnöke kitért arra: a kisadók összevonása azt eredményezhetné, hogy a vállalkozások kivonulnak a szakképzésből. Hozzátette: az MKIK a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő minőségi szakképzésben érdekelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik