Üzleti tippek

Mikrohitel összehasonlító mikroteszt

admin
admin

2007. 10. 08. 17:14

Hamarosan itt az új típusú, Jeremie program által finanszírozott mikrohitel. Ismerje meg, miben különbözik a már hozzáférhető, Mikrohitel Plusz Program hiteleitől.

2007. október 15-étől jelentkezhetnek a mikrohitelezés közvetítésére a pályázati felhívásnak megfelelő szervezetek. A pályázatot legkorábban 2009. október 16-án zárják le.


A Jeremie program a nem bankképes ügyfeleknek nyújt mikrofinanszírozást, míg a Mikrohitel Plusz Program egy nagyobb hitelösszeggel a már növekedési pályán lévő mikrovállalkozásokat segíti – mondta el a FigyelőNetnek Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese.


6 vagy 15 millió?


A Jeremie mikrohitel program egy széles közvetítői hálózaton keresztül jut el a banki szempontból egyáltalán, vagy kevésbé hitelezhető kisvállalkozói körhöz, míg a Mikrohitel Plusz Program kizárólag a helyi vállalkozói központoknál vehető igénybe. A Mikrohitel Plusz Programban csak beruházási hitel vehető igénybe, 10 éves lejáratra, míg a Jeremie mikrohitelnél forgóeszközhitel is igényelhető a beruházási hitelhez, melynek lejárata egy év, a beruházási hitelnél 5 év.


A Jeremie mikrohitelnél maximum 6 millió forintot, Mikrohitel Plusz Programnál 15 millió forintot lehet igénybe venni. A Mikrohitel Plusz Programot kizárólag mikrovállalkozások igényelhetik, míg a Jeremie programban a 200 millió forintnál kisebb árbevételű mikrovállalkozások vehetnek részt. Mindkét típusú hitelhez igényelhető állami garancia.


Jegybanki vagy EU-s kamat?


A garanciavállalás díját az új típusú mikrohitelnél a közvetítő a hitelt fölvevőre terhelheti, míg a réginél az MFB átvállalja. Az új mikrohitelnél a hitel 90 százalékáig kérhetnek piaci fedezetet,míg a Mikrohitel Plusznál ez 80 százalék (összesen 160 százalék fedezet szükséges, amelyből 80-at befed az állami garancia).

A Mikrohitel Plusz Programnál a kamat mértéke a jegybanki alapkamat, míg a Jeremie programnál az EU-s referencia kamatláb (EURIBOR), két százalékponttal növelve. (Jelenleg a jegybanki alapkamat a magasabb, mint a két százalékponttal növelt EURIBOR, ez a jövőben, a valószínű jegybanki kamatcsökentések következtében, megváltozhat.)


Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által EU-s forrásokból megvalósuló Jeremie program akár több 100 milliárd forintos hitelfelvételi lehetőséget is biztosít, míg a Mikrohitel Plusz esetében a meghirdetett keretösszeg 20 milliárd forint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.