Üzleti tippek

Tesco polcpénzek: megszüntették az eljárást

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Tesco vállalásai az eddiginél kevezőbb helyzetbe hozzák a cég beszállítóit. A versenyhatóság az eljárását megszüntette.

A versenyhatóság amiatt indított eljárást, mert a Tesco 2005. augusztus 15-én jelentős mértékben megváltoztatta polcszerviz rendszerét. A megrendelők addig 40-50 árufeltöltéssel, a polcok rendben tartásával, árellenőrzéssel foglalkozó vállalkozás közül választhattak.

Meghívásos pályázat volt

A változás után viszont a 3 ezer négyzetméteresnél nagyobb áruházakban csak 6, meghívásos pályázaton kiválasztott ügynökség közül válogathattak a beszállítók. A GVH szerint a helyzet a beszállítók számára kedvező irányba változik, mivel a kiskereskedelmi vállalkozás több, a versenytörvénnyel összhangban álló kötelezettséget is vállalt.

A Tesco vállalta, hogy 2008-ra, majd ezt követően évenként, pályázatot ír ki a munka elvégzésére. A pályázat során a kiválasztás átlátható, konkrét és objektív minőségi feltételeken alapul, az elbírálás során kiemelten figyelembe veszi a pályázó beszállítók felé alkalmazható legmagasabb árra vonatkozóan a pályázatában tett ajánlatát, továbbá figyelembe veszi a beszállítók által jelzett tapasztalatokat, észrevételeket.

Jogos a polcpénz a GVH szerint

A Tesco vállalásai mellett a GVH álláspontja szerint nem állapítható meg, hogy a kiskereskedelmi társaság indokolatlanul kényszerítené beszállítóira az általa kiválogatott polcszerviz szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat.

A polcszerviz ügynökségek számának valamilyen mérvű korlátozása indokolt és ésszerű. Mivel az ügynökségeket évente választják ki és a kiválasztás kiemelt szempontja a beszállítók felé alkalmazható legmagasabb ár, nem valószínű, hogy a beszállítók kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnének, mintha tetszés szerint válogathatnának a polcszerviz szolgáltatók közt.

Nem volt beszállítói kifogás

A Tesco vállalásai a GVH szerint garantálják azt is, hogy a kiskereskedelmi társaság ne hárítson át aránytalanul nagy költségeket és egyoldalúan ne számítson fel díjakat beszállítói számára. A döntést megelőzően a GVH a Tesco vállalásait megküldte több jelentős forgalmú beszállítónak és polcszerviz ügynökségnek is, de kifogásoló észrevétel nem érkezett.

Mivel a kötelezettségvállalások biztosíthatják a GVH szerint a közérdek védelmét, a GVH jogsértés megállapítása és bírság kiszabása nélkül, végzéssel megszüntette a Tesco Global Áruházak Zrt. elleni, a jelentős piaci erővel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik