Üzleti tippek

Keveset költenek a cégek innovációra

A gazdasági tárca államtitkára szerint az állam megfelelő mértékben áldoz kutatás-fejlesztésre, ám a vállalati innovációs ráfordítások még elmaradnak a kívánatos szinttől.

Az államtitkár az Ernst and Young legfrissebb felmérését idézve közölte: Magyarországon a külföldi tőkebeáramlás mindössze 4 százaléka jutott a kutatás-fejlesztési ágazatba 2001–2005 között.

Ezekkel a ráfordításokkal az Európai Unió tagállamai közül 10. helyen állunk, az összes innovációs ráfordításból 3 százalékkal részesedve – tette hozzá.

Garamhegyi Ábel jelezte: a külföldi tőkén belüli innovációs részarányt legalább a 7 százalékos uniós átlagig kellene emelni. Hozzáfűzte, hogy 2006–2007-ben minden bizonnyal javul az innovációs ráfordítási arány, erre vonatkozó összesítés azonban még nem készült.

Segítenek az uniós források

Az államtitkár szerint a vállalati innovációs ráfordítások bővítését elsősorban az elkövetkező hét évben rendelkezésre álló európai uniós pályázati támogatásokból lehet segíteni. A fejlesztéseket előremozdíthatja az állami befektetésösztönzési és kutatás-fejlesztési intézmények együttműködése is.

Úgy vélekedett, hogy a vállalati alapkutatásokra nem érdemes koncentrálni, mert azokat az anyacégek általában saját országukban végzik. Az alkalmazott kutatások, az alapkutatások piaci adaptációját viszont már a helyi cégekhez telepítik.

A kkv-k nem költenek kutatásra

A választásnál a kutatók, kutatóhelyek minősége számít, valamint az a komplex infrastruktúra, amelyet a környezet élhetőségével lehet legjobban jellemezni – mondta Garamhegyi Ábel.

Megjegyezte: Magyarországon főként a szoftveripar és a gyógyszeripar területén jellemzők a vállalati kutatások, de az autóipar sem elhanyagolható jelentőségű.

Mint korábban a Versenyképességi Kerekasztal egyik tárgyalásán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megjegyezte: elhanyagolhatóan kevés kkv költ kutatás-fejlesztésre, mivel erre nincs pénzük. A nagy, nemzetközi cégek meg csak akkor fogják kutató-fejlesztő részlegüket hazánkba hozni, ha valamely speciális ösztönző miatt ebben kifejezetten üzletet látnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik