Üzleti tippek

A hosszú távú projekteket támogatják

admin
admin

2007. 10. 02. 12:49

A pályázati rendszer eddigi hibáiról, s azok kijavításáról beszéltek államtitkárok az EU Forráskonferencia Hét második napján.

Az ötnapos EU Forráskonferencia Hét című szakmai rendezvényen Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta: most háttérbe szorulnak a rövid távú, gyors fejlesztési feladatok. Elsősorban azokat a projekteket fogják támogatni, amelyek hosszabb távon is rendelkeznek elképzelésekkel.

Jogosak voltak a kritikák

Garamhegyi Ábel szavai szerint jogos kritika volt az első Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatban, hogy sokkal sarkosabb követelményeket fogalmaztak meg, mint amit az Európai Unió megkövetelt volna. Hozzátette: tanultak a korábbi hibákból, és egyebek mellett átláthatóbb, objektívebb, gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszert hoztak létre és csökkentették az adminisztrációs terheket is.

Garamhegyi Ábel ismertette, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 18.000 projektet támogattak mintegy 700 milliárd forinttal. 2004 és 2006 között a támogatások évente 0,17 százalékos GDP növekedési többletet generáltak. A program során 13 ezer új munkahely jött létre.

Hatékonytalanok a vissza nem térítendő támogatások

Egyed Géza, a gazdasági tárca szakállamtitkára szavai szerint a támogatások során olyan politikát dolgoztak ki, amely igyekszik a lehető leghatékonyabban felhasználni a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló, mintegy 23 milliárd eurós forrást.

Hozzátette: felméréseik alapján vegyíteni kell a vissza nem térítendő támogatásokat és a kedvezményes hitellehetőségeket. A vissza nem térítendő támogatások a vállalkozások csak kis százalékát érték el. Ennél a támogatási formánál jelentős, mintegy 20 százalékos lemorzsolódást mértek, viszonylag alacsony a tőkemobilizáló képessége, és kiderült az is, hogy olyan projekteket is finanszíroztak így, amelyek önmaguktól is megvalósultak volna – ismertette a szakállamtitkár.

Elmondta: 2008-tól várhatóan megszűnik a hiteleknél a kamattámogatás, csak a hitelgarancia-díj támogatása marad meg.

Egyed Géza elmondta, hogy összehasonlítva a Széchenyi tervet, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot és a Széchenyi kártyát, nincs szignifikáns különbség az első kettőnél, míg kiemelkedő hatékonyságot mértek a kedvezményes hitelkonstrukcióknál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.