Üzleti tippek

A kicsit is érheti nagy baj

Mikro- és kivállalkozásoknak ajánlott, egyszerű és gyors elbírálású vagyonbiztosításokkal rukkolt elő több biztosító is a közelmúltban.

Április óta kínálja a legfeljebb 50 millió forintnyi vagyonösszegre fedezetet vállaló Vagyonőr Start elnevezésű konstrukcióját a Generali-Providencia Biztosító. Ennek újdonsága, hogy – a legtöbb vállalkozói vagyonbiztosítással ellentétben – az ügyfélnek alapesetben nem kell önrészt magára vállalnia a kárkifizetésnél. „Már csekély önrész vállalásánál is jelentősen csökken azonban a fizetendő díj” – jelezte Szabó Zoltán, a Generali-Providencia csoportvezetője.

A biztosító egy határig akkor is megtéríti a kárt, ha a vállalkozás ingatlanán nem volt felszerelve a tevékenységhez szükséges megfelelő mechanikai vagy elektronikai biztonsági rendszer. Az előírtnál eggyel alacsonyabb fokozatú védelmi rendszer megléte esetén a kár felét, kettővel gyengébbnél negyedét állják. E megoldást eddig a lakásbiztosításoknál ismerték, de a vállalati szerződéseknél a legtöbb biztosító hiányos védelmi rendszer esetén egyáltalán nem vagy csak az adott védelmi szintnek megfelelő limitig fizetett az ügyfélnek.

A Vagyonőr Start a szokásos alapkockázatokon (tűz, elemi károk, betöréses lopás, üvegtörés, általános felelősségbiztosítás) kívül segítségnyújtási (assistance) szolgáltatást és a cég vezetőjének nevére szóló munkahelyi balesetbiztosítást is tartalmaz. A Generali-Providencia tervei szerint legkésőbb 2008 tavaszán megjelenik az eddig a piacon csak nagyvállalatoknak ajánlott, minden kockázatot lefedő (all risk) kisvállalkozói vagyonbiztosításával is.

Szeptembertől startolt az Allianz Biztosító Vállalkozásvédelem kkv-biztosítása, amelynek fedezete egész Európára kiterjeszthető. Az ügyfelek három, különböző kockázatokra szóló termékcsomagból válogathatják ki a nekik fontos fedezeteket.

Lehetőség van akár arra is, hogy a vállalkozás minimális vagyonbiztosítás megkötése mellett csak (munkáltatói, a termékre szóló vagy éppen környezetszennyezés elleni) felelősségbiztosítást kössön. Az Allianz a hagyományos szolgáltatások mellett például betöréses lopások rongálási kárai, használt laptopok, pénztárgépek sérülése, de akár a kültéri cégtáblák megrongálódása esetén is fizet (50 ezer forintig). A kisvállalkozás 3 százalék díjkedvezményt kap, ha biztosítási díját az Allianz Bank számlájáról utalja.

Az Aegon Biztosító azoknak a mikrocégeknek kínál biztosítást, amelyek székhelye a cégvezető lakásán működik. Az épületre és a privát ingóságokra, illetve a vállalkozói vagyonra (például: irodaberendezésre, autószerelő-műhely kellékeire) szóló biztosítás egyetlen szerződésben köthető meg – mondta el Szurgyi Nándor, az Aegon vagyonüzletág-igazgatója.

Lehetőség van arra is, hogy a lakást ne is biztosítsák, csak a benne lévő vállalkozói eszközöket. A biztosítható céges vagyon értéke 50 millió forint, az ingatlanéval együtt akár 100 millió forint is lehet. A társaság több éve árult konstrukcióját eddig közel 20 ezer kisvállalkozás kötötte meg, az egy cégre jutó éves átlagdíj mintegy 70 ezer forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik