Üzleti tippek

A kicsit is érheti nagy baj

Mikro- és kivállalkozásoknak ajánlott, egyszerű és gyors elbírálású vagyonbiztosításokkal rukkolt elő több biztosító is a közelmúltban.

Április óta kínálja a legfeljebb 50 millió forintnyi vagyonösszegre fedezetet vállaló Vagyonőr Start elnevezésű konstrukcióját a Generali-Providencia Biztosító. Ennek újdonsága, hogy – a legtöbb vállalkozói vagyonbiztosítással ellentétben – az ügyfélnek alapesetben nem kell önrészt magára vállalnia a kárkifizetésnél. „Már csekély önrész vállalásánál is jelentősen csökken azonban a fizetendő díj” – jelezte Szabó Zoltán, a Generali-Providencia csoportvezetője.

A biztosító egy határig akkor is megtéríti a kárt, ha a vállalkozás ingatlanán nem volt felszerelve a tevékenységhez szükséges megfelelő mechanikai vagy elektronikai biztonsági rendszer. Az előírtnál eggyel alacsonyabb fokozatú védelmi rendszer megléte esetén a kár felét, kettővel gyengébbnél negyedét állják. E megoldást eddig a lakásbiztosításoknál ismerték, de a vállalati szerződéseknél a legtöbb biztosító hiányos védelmi rendszer esetén egyáltalán nem vagy csak az adott védelmi szintnek megfelelő limitig fizetett az ügyfélnek.

A Vagyonőr Start a szokásos alapkockázatokon (tűz, elemi károk, betöréses lopás, üvegtörés, általános felelősségbiztosítás) kívül segítségnyújtási (assistance) szolgáltatást és a cég vezetőjének nevére szóló munkahelyi balesetbiztosítást is tartalmaz. A Generali-Providencia tervei szerint legkésőbb 2008 tavaszán megjelenik az eddig a piacon csak nagyvállalatoknak ajánlott, minden kockázatot lefedő (all risk) kisvállalkozói vagyonbiztosításával is.

Szeptembertől startolt az Allianz Biztosító Vállalkozásvédelem kkv-biztosítása, amelynek fedezete egész Európára kiterjeszthető. Az ügyfelek három, különböző kockázatokra szóló termékcsomagból válogathatják ki a nekik fontos fedezeteket.

Lehetőség van akár arra is, hogy a vállalkozás minimális vagyonbiztosítás megkötése mellett csak (munkáltatói, a termékre szóló vagy éppen környezetszennyezés elleni) felelősségbiztosítást kössön. Az Allianz a hagyományos szolgáltatások mellett például betöréses lopások rongálási kárai, használt laptopok, pénztárgépek sérülése, de akár a kültéri cégtáblák megrongálódása esetén is fizet (50 ezer forintig). A kisvállalkozás 3 százalék díjkedvezményt kap, ha biztosítási díját az Allianz Bank számlájáról utalja.

Az Aegon Biztosító azoknak a mikrocégeknek kínál biztosítást, amelyek székhelye a cégvezető lakásán működik. Az épületre és a privát ingóságokra, illetve a vállalkozói vagyonra (például: irodaberendezésre, autószerelő-műhely kellékeire) szóló biztosítás egyetlen szerződésben köthető meg – mondta el Szurgyi Nándor, az Aegon vagyonüzletág-igazgatója.

Lehetőség van arra is, hogy a lakást ne is biztosítsák, csak a benne lévő vállalkozói eszközöket. A biztosítható céges vagyon értéke 50 millió forint, az ingatlanéval együtt akár 100 millió forint is lehet. A társaság több éve árult konstrukcióját eddig közel 20 ezer kisvállalkozás kötötte meg, az egy cégre jutó éves átlagdíj mintegy 70 ezer forint.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.