Üzleti tippek

Házi fotónyomtatás: minőségi munka

A legemlékezetesebb fényképek papírra kívánkoznak. Otthon nyomtatni mindenképpen drágább, de nem mindegy, mennyivel.

Sokak számára a digitális fotózás legnagyobb vonzereje az, hogy otthon is előállíthatják a papírképeket. Ez persze mindenképpen drágább, mintha a képeinket a memóriakártyán elvinnénk egy fotószolgáltatóhoz, bármilyen fotónyomtatót használunk is. Cserébe viszont lehetőségünk van papírképeink szerkesztésére, levághatjuk az érdektelen részeket, kinagyíthatunk részleteket.
A megfelelő fotónyomtató kiválasztásához gondoljuk végig az igényeinket. Ha csak képeslap méretű (10×15 centiméteres) fotókat akarunk nyomtatni, akkor választhatunk az íróasztalon vagy a polcon könnyen elhelyezhető, kisméretű fotónyomtatók közül. Ebben a kategóriában nemcsak tintasugaras, hanem hőszublimációs vagy más néven thermotranszfer-nyomtatók is kaphatók, többféle gyártótól is.

Laborminőség „vasalóval”

Hogyan lehet olcsóbb?


Bár az otthoni fotónyomtatás mindenképpen többe kerül, mintha szolgáltatónál rendeljük meg a papírképeket, néhány egyszerű módszerrel lefaraghatunk a költségekből.
A kisméretű tintasugaras fotónyomtatókhoz sok gyártó kínál olyan egységcsomagot, amely a fotópapírt és az adott számú fotó kinyomtatásához elegendő tintával rendelkező tintapatront tartalmazza. Még ha nem is mindig sikerül elérni vele a jelzett kihozatalt, a csomag így is olcsóbb, mint ha külön vásárolnánk meg a papírt és a patront.
Néhány gyártó, például a HP bizonyos típusokból kínál két patront tartalmazó duplacsomagot is. Ezzel átlagosan 20 százalékot spórolhatunk.
Képeinket válogassuk össze, és lehetőleg egyszerre nyomtassuk ki. A tintasugaras nyomtatók ugyanis minden bekapcsoláskor automatikus fejtisztítást végeznek, ilyenkor valamennyi tinta is veszendőbe megy.

Műszaki paramétereiket, például a felbontást, nem lehet összehasonlítani a tintasugaras nyomtatókkal, mert más elven működnek. A tintasugarasok apró, szabad szemmel szinte láthatatlan festékpöttyökből állítják elő a képet, a világos árnyalatokhoz kevesebb, a sötétekhez pedig több pöttyöt helyeznek el a kép adott területén. A hőszublimációs nyomtatóknál a festékpontok hő hatására egy fóliáról kerülnek a papírra, a pontok színének árnyalata a hőmérséklettel szabályozható, egy adott színű pont 256-féle árnyalatú lehet. Így a tintasugarasoknál jóval alacsonyabb felbontásuk ellenére kifogástalan, fotólabor-minőségű képeket készítenek.

A kész képeket – száraz technológia lévén – egy vékony, „ujjlenyomatálló” védőfóliával is bevonják a hőszublimációs nyomtatók. A fotópapír és a festékfólia együtt kompakt, adott számú kép elkészítésére alkalmas kellékcsomagban vásárolható meg. Egyetlen hátrányuk ezeknek a nyomtatóknak, hogy ha az adott típushoz való kellékcsomagot valamilyen okból nem tudjuk beszerezni, akkor használhatatlanok.

Három szín vagy négy?

Technológiától függetlenül a fotónyomtatókkal számítógép nélkül is készíthetünk képeket. Egyrészt közvetlenül összekapcsolhatók a PictBridge-kompatibilis fényképezőgépekkel, másrészt fogadják az elterjedt memóriakártya-típusokat. A képek válogatásához mindegyiken van (az árral arányos méretű) grafikus LCD-kijelző.

A kisméretű kategória drágább típusai számos többletszolgáltatást kínálnak. Az LCD-képernyőn elvégezhetünk egyszerű szerkesztési műveleteket: vághatjuk a képet, a portrékon javíthatjuk a vörös szemet. A képeslapméretnél nagyobb, 13×18 cm-es képeket is nyomtató HP Photosmart A716-tal például a betelt memóriakártyáról a beépített 4 GB-os merevlemezre másolhatjuk a fotó- és a mozgókép-állományokat. Ezeket később áttölthetjük a számítógépre vagy vissza a memóriakártyára. Az Epson kis formátumú sorozatában a PictureMate 280 beépített CD-írójával a memóriakártyáról írható vagy újraírható CD-re menthetjük fotóinkat.

A kisméretű kategória típusainál, méretükből adódóan, nem cserélhetőek színenként a tintapatronok. Mivel a tintaszínek a legritkább esetben fogynak ki egyszerre, a használattól függően valamennyi, elvileg még felhasználható tintát mindenképpen kidobunk az integrált patron cseréjekor.

A kisméretű tintasugaras fotónyomtatók három vagy négy színnel nyomtatnak. Például a Canon PIXMA mini220 három, a PIXMA mini260 pedig négy színnel dolgozik. A három színnel (bíbor, ciánkék, sárga) való nyomtatásnál a fekete szín előállítása fogyasztja a legtöbb tintát, mert ehhez mindhárom színre szükség van. A négy színnel való nyomtatás ezért elvileg jobb tintakihasználást eredményez. Azért csak elvileg, mert a négyszínű nyomtatók is integrált patront használnak, amelyet bármelyik szín kifogyásakor cserélni kell. A külön fekete tintának ezért inkább minőségi előnye van, jobb, kontrasztosabb feketét és szürkeárnyalatokat nyújt, mint a három színből előállított fekete.

Eggyel feljebb

Amennyiben nagyobb, A4-es fotókat is akarunk nyomtatni, vagy a képek mellett irodai nyomtatóként is szeretnénk használni a tintasugaras készüléket, zavarba ejtően nagy választékkal találkozunk. A multifunkciósok irodai használatra sokkal praktikusabbak a nyomtatóknál, ha nincsenek speciális igényeink, azaz megelégszünk a négy színnel való fotónyomtatással, érdemes ilyet választani. Sok, fotónyomtatásra is alkalmas készülékben a fekete patron nagyobb kapacitású a színeseknél, ezzel olcsóbbá téve a szövegnyomtatást. Ennek ellenére, ha sok szöveget kell nyomtatunk, akkor hosszú távon jobban járunk egy külön fekete-fehér lézernyomtató beszerzésével.

A több, hat, nyolc, sőt tíz színnel nyomtató, professzionális fotónyomtatók többségének ára megfizethető az átlagfelhasználónak is, de a tinták színenként való cserélhetősége ellenére az üzemeltetés, a tintapatronok és a jó minőségű fotópapírok beszerzése alaposan megterheli majd a pénztárcánkat. Noha a színek számának növelése nyilván bővíti a színteret (gamut), és ezzel javítja a minőséget, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a hétköznapi, családi albumba készített fotókhoz elegendő négy, legfeljebb hat színnel nyomtatni.

Színes lézernyomtatókkal nem érhető el fotólabor-minőség. Mégis használják őket fotónyomtatásra is, mert sok esetben, például egy kiállítási stand nagyméretű, távolról nézett képeihez elegendő ez a minőség. Mivel nem igényelnek speciális papírt, ezek sokkal olcsóbbak, mint a tintasugarasok.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.