Üzleti tippek

Virtuális tanulás, valóságos tudás

Régebben vagyonokat is kifizettek a nagyobb cégek egy-egy komplex e-learning-rendszer kifejlesztésére. Ma már sok, olcsón megvalósítható, kiforrott megoldás létezik. Napjaink legkorszerűbb e-learning-megoldásait a nagy külföldi egyetemek campusain találni.

Multinacionális körben már régóta bevett gyakorlat az online távtanulást támogató informatikai alkalmazások adaptációja. Az e-learning-megoldások vállalati felhasználásának legnépszerűbb gyakorlati formái többnyire az emberierőforrás-menedzsmenttel foglalkozó osztályok munkáját segítik. A belső eljárások hatékony támogatása, például a frissen felvett új munkatársak bevezetése az adott munkakörhöz tartozó belső vállalati folyamatokba vagy a szakmai továbbképzések támogatása egyaránt hatékonyan és sikeresen támogatható megfelelő e-learning-eszközök kiválasztásával.

Az előnyök között a szakértők legtöbbször a gyors, felhasználóbarát környezetet, a könnyű kezelhetőséget, a kialakított vállalati ügyviteli folyamatokhoz való maximális illeszkedést, illetve a képzések mérhető gyakorlati hasznosságát szokták kiemelni. A hátrányok között elsősorban az online felület miatt ma még kétségkívül egyoldalúbb kommunikáció lehetőségét, valamint a csoportmunkát háttérbe szorító, individuálisabb tanulást lehet felsorolni.

Oktatás madártávlatból

Az e-learning előnyei


• gyors, felhasználóbarát környezet

• könnyű kezelhetőség

• maximális illeszkedés a vállalati ügyviteli folyamatokhoz

• mérhető gyakorlati hasznosság

és hátrányai

• az online felület miatt egyoldalúbb kommunikáció

• a csoportmunkát háttérbe szorító individuálisabb tanulás

Napjaink legkorszerűbb e-learning-megoldásait a nagy külföldi egyetemek campusain találni. Az újgenerációs, többnyire még fejlesztés alatt álló alkalmazások már állandó interaktivitást, folyamatos tanári, szakértői felügyeletet ígérnek, továbbá az online azonnali üzenetküldő rendszerek integrációját.

Ausztráliában a nagyobb földrajzi távolságok miatt az elektronikus távtanulás különösen népszerű. Ma már számos iskolában így tanítják a diákokat, olyan megoldásokra helyezve a hangsúlyt, ahol a diákok földrajzi határoktól függetlenül is csoportmunkában dolgozhatnak különféle projektekben. A közoktatásból származó praktikus gyakorlati megoldások pedig kezdenek átszivárogni az üzleti szféra oldalára is.

Már számos hatékony elektronikus távtanulást segítő rendszert találhatunk. Ha csak egyszerűbb igényeink vannak, például a kötelező munkavédelmi belső szabályzatot szeretnénk elkészíteni egy e-learning-megoldás segítségével, akkor érdemes lehet körbenézni nagyobb egyetemek honlapjain.

Ingyenes megoldás

A University of Auckland fejlesztői például nyílt forráskódú alapokon nyugvó, szabadon felhasználható, ingyenes távtanulást támogató rendszert fejlesztenek. Az EXE névre hallgató szoftver Firefox internetes böngészővel együttműködve akár telepítés nélkül is futtatható. Egyszerűen használható, könnyen áttekinthető, nagyban megkönnyíti a különféle oktatóanyagok elkészítését.

Alkalmazásával olyan honlapokat hozhatunk létre, ahol különösebb szaktudás nélkül integrálhatunk audio-, videofájlokat, képeket, prezentációkat, animációkat vagy akár az interneten elérhető, beágyazott multimédiás anyagokat. A tartalom készítése közben kifejtős ellenőrző kérdéseket, előre megadott válaszú teszteket vagy akár kvízt is beilleszthetünk a készülő tájékoztató anyagba. Ezzel az ismeretek elsajátítását ellenőrizhetjük és automatizálhatjuk.

Növekvő interaktivitás

A közeli jövő az elektronikus távtanulást segítő rendszerek új generációjának megjelenését hozhatja. Az e-learning leghatékonyabb formája a hagyományos képzésekkel való minél mélyebb integráció lehet. A sávszélesség növekedésével mind több olyan megoldás alakul ki, ahol az informatikai eszközök segítségével végezhető távoktatás, igény szerint kiegészítő személyes konzultációs lehetőségekkel. Webkamera, mikrofon és egy jól kiválasztott informatikai távtanulást segítő megoldás kell csak ahhoz, hogy a megfelelő szakértő a szükséges időben rendelkezésre álljon – bárhol a világon.

A tudástárak kialakítása a konkrét egyedi vállalati igények figyelembevételével történhet, aminek meghatározó előnye lehet, hogy egyetlen munkatársnak sem kell kiesnie folyamatosan hosszabb időre a munkából, mégis kedvezően bővítheti ismereteit. A szakmai tudás frissítése kisebb adagokra bontva, akár napi 5–10 perces virtuális képzésekkel is történhet.

Megfelelően kombinált szakmai tartalom összeállításával egyszerre lehet szórakoztató és szolgálhatja a munkatársak tudásanyagának bővítését. Azoknál a vállalkozásoknál, ahol dinamikus változások zajlanak (például vállalatfelvásárlás, fúzió, egyesülés), különösen hatékony lehet a bonyolultabb kérdések esetén a munkatársak előzetes informatív tájékoztatására.

Fókuszban a legjobb gyakorlat

Az elektronikus távtanulást segítő rendszerek növekvő sikerét az is jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban az előrejelzések szerint 2012-re a piac eléri a 10 milliárd dolláros határt. Az amerikai piacon egyébiránt mind több az olyan cég, amely megadott témakörben testreszabott tréningeket kínál. Ha például egy hivatalos szervezet változtat egy meglévő szabályozáson, akkor az új szabályozás bemutatására és alkalmazására szemléltető e-learning-anyagot alakítanak ki, amit utána az adott szakterülettel foglalkozó szakemberek számára hirdetnek meg.

Ez nemcsak elősegíti a munkatársak tudásának frissítését és naprakészségét, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a területhez kapcsolódó további szakmai tréningekre, konferenciákra és személyes konzultációra felhívják a figyelmet.

Egy-egy téma szakértőjének pedig a nagyobb nyilvánosságot és a közös szakmai érdekérvényesítés fellépésének lehetőségét is elhozhatja az elektronikus távtanulást támogató publikáció. A magyar üzleti környezet konzervatívabb, személyesebb interakciókat támogató jellege miatt nálunk bizonyára még várni kell egy kicsit az ilyen típusú megoldások elterjedésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik