Üzleti tippek

Szinkronizált webkapcsolat

Tartalomszolgáltatók, grafikai stúdiók, turisztikai cégek érdeklődhetnek a hazai hódító útját a múlt hónapban megkezdő szimmetrikus DSL iránt.

Az internetes rádióadók üzemeltetéséhez az ADSL nem volt elég megbízható, a bérelt vonalat pedig túlságosan drágának találta Rozgonyi Gábor, az Easy Film Bt. vezetője, ezért a múlt év közepén új megoldás után nézett. Az igények adottak voltak: a stúdiótól az anyagnak el kell jutnia a szerverekig, amelyekről felkerül a világhálóra. Ennek megfelelően nemcsak a le-, de a feltöltési sebességnek is nagynak kell lennie. Ezt korábban több ADSL-vonal egyidejű használatával oldották meg, de így a kapcsolat gyakran szakadozott, nem volt biztonságos, a folyamatos adáshoz pedig elengedhetetlen a stabil internetelérés. Hosszas keresgélést követően egy éve bukkantak rá a számukra ideális megoldásra – emlékszik vissza Rozgonyi Gábor.

Kedvező ajánlat

A TVnet Kft. tavaly tavasszal a hazai netpiacon elsőként dobta piacra szimmetrikus DSL- (SDSL-) ajánlatát, amely stabil kapcsolatot, megfelelő sávszélességet kínált, és ami talán legalább ennyire fontos, jóval olcsóbb volt, mint a bérelt vonal. A hobbiként indult vállalkozás komoly fejlődés előtt áll, a jelenleg négy internetes rádióadóból álló portfóliót bővítik, szeptember végére már 10 csatorna lesz – tette hozzá Rozgonyi Gábor.

A hazai szolgáltatók nem kapkodták el az új technológia bevezetését, de augusztus elejétől már a korábbinál jóval szélesebb vállalkozói kör ismerkedhet meg az SDSL rövidítéssel. A ma már a Magyar Telekom és több társszolgáltatója kínálatában megjelent konstrukció lényege, hogy a le- és feltöltési sebesség megegyezik. Ebből adódik a technológia elnevezése is – szimmetrikus DSL. A megoldás – ahogyan azt az Easy Film Bt. vezetője is elmondta – a sebességet, a rendelkezésre állást és az árat tekintve is átmenetet jelent a piacon korábban elérhető ajánlatokhoz képest.

Eddig, ha telefonvonali gyors hozzáférésre vágytak a hazai vállalkozások, az otthoni előfizetőknek is kínált ADSL-kapcsolatok felturbózott változatai, illetve a bérelt vonal közül válogathattak. Az ADSL a modemes és az ISDN webkapcsolathoz képest nagyságrendekkel gyorsabb letöltést kínált, ugyanakkor a telephelyek közötti kapcsolattartásra vagy nagyobb állományok feltöltésére nem volt célszerű megoldás. Ráadásul a rendelkezésre állás területén is messze elmaradt a bérelt vonaltól, arról nem is beszélve, hogy a garantált sebesség esetenként a névleges töredéke. A bérelt vonal főleg azon cégek számára fontos, amelyeknek üzleti szempontból kritikus alkalmazásuk, tevékenységük – például a pénzügyi szféra szereplői – kötődik a világhálóhoz. Ez a technológia azonos le- és feltöltési sebességet kínál igen tág keretek között, hiszen Fábián Zoltán, a T-Online Magyarország Zrt. hozzáadott érték szolgáltatások osztály vezetőjének elmondása szerint a másodpercenkénti 64 kilobitestől a 100 megabitesig terjed a kínálat. Ugyanakkor az ár is igen széles skálán mozoghat, a választott megoldástól függően 50 ezer forinttól indulva akár a havi 0,5–1 milliót is elérheti.

Vevőre várnak

Az üzleti felhasználók számára köztes megoldásnak szánt SDSL többek között a tartalomszolgáltatással foglalkozó, önálló szervert igénylő vállalatirányítási rendszert vagy saját levelezőszervert üzemeltető vállalkozások számára lehet vonzó a webszolgáltatók várakozásai szerint. Jó megoldást jelenthet a szimmetrikus DSL azon vállalkozások számára is, amelyek üzletvitelük során nagyobb mennyiségű adatállományokat küldenek ügyfeleiknek, partnereiknek. Ilyenek a grafikai stúdiók, illetve a kiadványszerkesztéssel, építéssel és beruházással foglalkozó cégek vagy turisztikai tevékenységet végző vállalkozások – sorolja Fábián Zoltán. A Magyar-Telekom jelenleg 1 és 2 Mbit/s-os névleges le- és feltöltési sebességet kínál társszolgáltatóinak, amelyek havi 30-50 ezer forint körüli áron értékesítik a megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik