Üzleti tippek

Ezt vétek kihagyni

Szeptember 12-én megnyílik a nevezés az idei Üzlet &Siker Minősített Vállalkozása pályázatra. Aki jól szerepel, az a díjon kívül népszerűségre tesz szert, kapcsolatokat szerez – mondja Juhász Péter projektvezető.

Ha kis- vagy középvállalkozása lenne, miért nevezné be mindenképpen az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása pályázatra?

Ha végignézünk a magyar piackutatói és tanácsadói piacon, akkor azt látjuk, hogy szinte csak a nagyvállalatok, multinacionális cégek az ügyfeleik. Ennek nem is annyira anyagi okai vannak, hanem sokkal inkább a vállalati hagyományok a befolyásolók. Míg egy multinál természetes, hogy ha kérdése van egy terméke vagy üzletága sikerével kapcsolatban, akkor kezdeményez egy kutatást, addig a hazai kisvállalatok leginkább csak saját erőforrásaikra hagyatkoznak. Megvan továbbá a bizalmatlanság is a vállalatoknál, részben szakmai, részben emocionális érvekkel alátámasztva. Szakmai érvek szerint egy kis piacnak nem lehet megfelelő szakértője, nincs is mit kutatni, túl speciálisak vagyunk. De ennél is jelentősebb az emocionális ellenállás: „egy vadidegen nekem ne mondja meg, hogy min változtassak!”. Pedig a vállalati működésnek vannak általános szabályai, jellemzői, és ezek mentén mérhető a teljesítménye, akár a gépgyártásban, akár az ingatlan-tanácsadásban tevékenykedik is valaki.

Az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása pályázatot tehát a megméretésnek ezen lehetősége teszi egyedülállóvá?

Ha valaki ingyen felajánl egy ilyen kutatási szolgáltatást, akkor azt vétek kihagyni. Különösen azért, mert nem egy női magazin kitöltős tesztjéről van szó, ez nem a horoszkóp rovat. Az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása-díj belépő kérdéssora egy olyan alapos elemzési módszer alapján készült, amiért „normál esetben” komoly árat szokás fizetni. Ráadásul a minősítés módszertana úgy lett kialakítva, hogy noha nem igényel pluszmunkát vagy időráfordítást, mégis kézzelfogható és releváns eredményt ad vállalkozásunk működéséről. Ez nem csupán egy belépőszintű kedvcsináló, hanem profi felmérés szakértő közreműködőkkel, neves grémiummal. Mi több, megvan az a szépsége is, hogy aki jól szerepel, az részint díjat kap, részint pedig népszerűségre tesz szert, kapcsolatokat szerez.

Mi lesz az idei győztesek díja?

Azt mondanám, hogy aki végigmegy a kérdéssoron, egy pillanatra külső szemmel láthatja vállalkozását, és ez már önmagában is komoly érték. Persze természetesen kézzelfogható díjak is vannak, értékes számítástechnikai eszközöktől a pénzügyi termékeken át egészen a vállalati tanácsadási és üzleti kommunikációs szolgáltatásokig bezárólag.

Az Üzlet & Siker-projekt támogatói köre miért tartja fontosnak az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása pályázatot?

Támogatóink a „piacról élnek”. Közös érdekük az erősödő és virágzó kis- és középvállalati kör, mert onnan kerülnek ki jövőbeni ügyfeleik, nagy vásárlóik, legfontosabb partnereik. Ezért áldoznak arra, hogy ezt a kört megismertessék a korszerű vállalatvezetési technikákkal, lehetőséget adva a megmérettetésre, egyfajta független szakmai értékelésre.

A díjátadó gálaestet idén hol és mikor rendezik meg?

A tavalyi rendezvényünkhöz hasonlóan az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása díjátadó gálájának idén is a Westend Hilton ad otthont, november 23-án. Összesen 7 kategóriában adunk át díjat, különböző értékelési paraméterek szerint, valamint egy nagydíjat is kap az év vállalkozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik