Üzleti tippek

Hússzor több állami pénz az ipari parkoknak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most induló pályázati csomagja a régiókban található ipari parkok, ipari területek és inkubátorházak fejlesztését tűzte ki célul. A csomagtól a vállalkozások versenyképességének és a foglalkoztatottság növekedését várják.

A 2004-2006-os időszakban erre a célra elköltötthöz képest hússzor nagyobb összeget, több mint 34 milliárd forintot különítettek el a Regionális Operatív programokban.


A fejlesztések célja, hogy a mennyiségi növekedés után az ipari parkok, inkubátorházak szolgáltatásainak minősége fejlődjön, és ennek hatására az infrastruktúra kihasználtsága minden régióban elérje a kívánt 50% feletti értéket.

A szolgáltatások bővülése, fejlődése hozzájárul az ipari parkokba települt vállalkozások versenyképességének javulásához, és elősegíti a régióba irányuló működő tőke befektetések növekedését.

Az e konstrukció keretében támogatott projektek száma várhatóan 160 körül lesz. Magyarországon jelenleg 191 ipari parkot találunk, így minden jelenleg működő ipari park, inkubátorház jó eséllyel pályázhat a szolgáltatásai fejlesztésére, új szolgáltatások beindítására, vagy a beépítettség növelésére.

Az új fejlesztések révén az ipari parkokban, szolgáltató helyeken a foglalkoztatottság is növekszik – az üzleti infrastruktúra fejlődése ráadásul a vállalkozások kutatási kapacitását, piacképességét és hálózatosodását is pozitívan befolyásolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik