Üzleti tippek

Feje tetejére állítják az áfát

Gyökeresen új filozófia jelenik meg az új áfatörvény tervezetében: a vállalkozói láncban részt vevő cégek kezeseivé válnak egymásnak, egyes esetekben maguk a vevők fizetik be az adót. Enyhülnek a visszaigénylési szabályok, a bérbeadók visszakapják az áfát a tervezet szerint.

Az áfatörvény tervezete alapvetően formálná át az adónemet, bár a kulcsok nem változnak – tudható meg a Deloitte legfrissebb hírleveléből.


Egyetemleges felelősség


A tervezet a láncügyletben (a fő és alvállalkozókból álló láncokban) részt vevő összes, egymással kapcsolt viszonyban lévő adóalanyra kezesként egyetemleges felelősséget ír elő abban az esetben, ha a láncban részt vevő vállalkozók valamelyike adófizetési kötelezettségének részben vagy egészben nem tett eleget. Ez azt jelenti, hogy az ügyletben részes cégek bármelyikétől követelhető az elmulasztott adókötelezettség.


Előny a bérbeadóknál


Teljesen mentesül az adóalany az áfa levonásának tilalma alól, ha a levonási tilalom alá tartozó terméket (személygépkocsit, motort, jachtot, lakóingatlant) egészben vagy túlnyomórészt bérbe adja.

A tervezet szerint a „túlnyomó rész” legalább 90 százalékos hasznosítást jelent.


Fordított áfa

A tervezet szerint nem az eladó számít fel áfát, hanem a vevő önbevallással fizeti meg azt az alábbi – belföldi – vásárlásoknál:

• az építési-szerelési munkák,
• az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások, mint például a takarítás, karbantartás, átalakítás, bontás,
• az építőiparban történő munkaerő-kölcsönzés,
• hulladék értékesítése,
• ingatlan értékesítése (ha egyébként az eladó a tárgyi adómentesség helyett az adózást választotta),
• az adós és hitelező között a zálogtárgy eladása, ha a hitelező már maga is eladja a zálogtárgyat a követelés érvényesítésére,
• ha a felszámolás alatt álló adózó tárgyi eszközt, vagy egyéb, 100 ezer forintot meghaladó értékű terméket ad el.


Ezekben az esetekben a teljesítésre kötelezett a számlájában nem tüntethet fel áfát, azt a vevőnek kell rendeznie! Önmagában ez a tény ugyanakkor az adó levonhatóságát nem befolyásolja.


Visszaigénylési szabályok enyhülése


A törvénytervezet az adó-visszaigénylés feltételeit jelentős mértékben enyhíti, és egyszerűsíti a jelenlegi szabályozáshoz képest. Így a javaslat értelmében az adó éves bevételi korláttól függetlenül és tárgyieszköz-beszerzés hiányában is visszaigényelhető.

A korlátozás pusztán annyi lenne, hogy az elszámolandó adónak abszolút értékben el kell érnie havi bevallási kötelezettség esetén az 1 millió forintot; negyedéves bevallási kötelezettség esetén a 250 ezer forintot; éves bevallási kötelezettség esetén az 50 ezer forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik