Üzleti tippek

Kirívóan alacsony ár elfogadásáért büntetettek

A Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra bírságolta Csömör Nagyközség Önkormányzatát, mivel egy út- és járdaépítési tenderen kirívóan olcsó ajánlatot hirdetett ki nyertesként – a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az önkormányzat áprilisban tett közzé ajánlati felhívást út- és járdaépítésre. A beruházás általa prognosztizált ára 80 millió forint volt. A felhívásban közölte, hogy a legolcsóbb ajánlatot fogja választani.

A beérkezett 13 ajánlat közül a legolcsóbb 65,7 millió, míg a legdrágább 128,7 millió forint volt, az átlagos vállalási ár 107 millió forintot tett ki. Miután az önkormányzat elfogadta a legolcsóbb ajánlatot, a sorrendben második helyen álló cég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mivel kirívóan alacsonynak találta a nyertes ajánlatát.

Az eljárás során a nyertes cég nem tudta számításokkal igazolni, hogy 65,7 millió forintból valóban megépíthető az út és a járda. Így a Döntőbizottság az ajánlatot kirívóan alacsonynak minősítette. Miután az ilyen ajánlat érvénytelen, a Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és 1 millió forint bírságot is kiszabott az önkormányzatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik