Üzleti tippek

Lendvai: nincs szükség ingatlanadóra

Nincs szükség a korábbi értelemben felvetődött ingatlanadóra, de lehetőség lenne arra, hogy a már létező önkormányzati építmény- vagy telekadó értékalapúvá változzon - számolt be a szocialista frakció egyik javaslatáról Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője.

Ezt annak alapján javasolja a frakció, hogy a konvergenciaprogram teljesítése jól halad, és érezhetők a feketegazdaság kifehérítésének első lépései, vagyis nincs szükség a lakossági terhek növelésére, vagy adóemelésre – tette hozzá. Lendvai Ildikó cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a luxusadó 100 millió forintos határát 10 millió forintra vinnék le.

Közölte, létezik olyan szocialista javaslat, hogy 100 millió forint helyett 50 millió forint legyen a határ, de ezt egyelőre nem egyeztették a koalíciós partnerrel.

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a frakció kiállt a konvergenciaprogram folytatása mellett, és ennek elemeként támogatják a közpénzügyi jogszabályok megalkotását. Azt szeretnék, hogy szülessen meg az alkotmány közpénzügyi fejezete is, vagyis az alaptörvény ebből a szempontból terjedjen ki az önkormányzatokra, továbbá a költségvetés hiányának és az államadósságnak a mértékét szigorú szabályozás határozza meg, és legyen olyan intézmény, ami ezt ellenőrzi. Kérdésre válaszolva megjegyezte, a közpénzügyi javaslatok tekintetében reménykedik az ötpárti megegyezésben. Lendvai Ildikó kiemelte, nincs szükség a ciklus egészét tekintve a konvergenciaprogram túlteljesítésére.

Kitért arra, szeretnék erősíteni a reformok baloldali karakterét, többek közt azzal, hogy a frakció megerősítette, továbbra is a regionális alapú egészségügyi pénztárak létrehozásához ragaszkodnak, mert csak ez tudja a területi különbségeket csökkenteni. Mély koalíciós konfliktushoz ez nem vezet – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik