Üzleti tippek

Zombi gépek ellen kell védekezni

Egyre több és egyre veszélyesebb spam és vírus ellen kell védekezni, a felhasználók hamis biztonságérzete a bűnözőknek kedvez. A kkv-knak a tűzfalakra kellene jobban figyelniük.

Két éve még heti médiahír volt, hogy számítógépes vírustámadás történt – mondta Robin Vann, a Trend Mikro biztonsági és spam szakértője mai, sajtónak tartott előadásában. Ma már azonban alig hallunk a vírusokról, mégis tízszer annyi van belőlük, mint két évvel ezelőtt. Ennek oka egyszerű: a vírusok készítése és küldése immár nem „szórakozás”, hanem jövedelmező iparág – szögezte le a biztonsági szakértő.


A vírusok fabrikáló immár nem óhajtják felhívni a figyelmet magukra, nem hírnévre vágynak, hanem inkább hitelkártyakódokra. Mindez a felhasználók hamis biztonságérzetéhez vezethet – hívta föl a figyelmet a szakértő.


Olcsón lehet spammelni

Körülbelül 100 milliárd spamet küldenek el naponta, 90 százalékukat „zombi gépek” segítségével. Azaz olyan számítógépek használatával, amelyeket – tulajdonosuk tudta nélkül – távolról irányítanak. Mintegy 100 millió „zombi gép” van világszerte – sokkolta hallgatóságát Robin Vann.

Két éve még 6000 euróért ( nagyjából 1.5 millió forintért) lehetett olyan zombigép-hálózatot vásárolni, amely garantáltan egymillió felhasználó elérését tette lehetővé. Ma már ez 850 euróért (alig több, mint kétszázezer forintért) is lehetséges. Ez szélesre tárja a kaput a spammerek előtt.

Kétség kívül a legártóbb hatású spamek az adathalász levelek. Mint a szakértő elmondta: ezek a típusú levelek az utóbbi időben mind nyelvezetüket, mind grafikai elemeiket tekintve igen profikká váltak. Ne kattintsunk soha a kéretlenül jött levélben található hivatkozásra, s bankunk honlapját mindig a címsorba gépelés módszerét használva keressük föl – tanácsolta a Vann.


Biztonság kalapáccsal és programokkal

Bárhogy vigyázzunk is persze, a tökéletes biztonságot nehéz elérni. Vann szerint a száz százalékos biztonság a számítógép kikapcsolásával és kalapáccsal történő szétverésével érhető el. Ezért csak egyensúlyra lehet törekedni a biztonság és működőképesség között.

Ebben segíthetnek a különböző spamek és vírusok ellen védelmet nyújtó kombinált termékek mellett például az olyan programok, amelyek a meglátogatott webhely megbízhatóságát mérik. Segíthetnek az internetszolgáltatók is a felhasználóknak, ha felismerik, hogy lehetőséget jelent versenyelőny elérésére, hogy szolgáltatásukat kiegészítik vírusvédelmi szolgáltatással – Vann szerint ezt egyre több szolgáltató ismeri föl.

A szakértő a FigyelőNet kérdésére elmondta: a kkv-k ugyanolyan súlyos biztonsági kockázatokkal kell szembenézniük, mint a nagyvállalatoknak. A kkv-knál gyakran az elavult, illetve rosszul beállított tűzfalak jelentik a legnagyobb biztonsági réseket. A piacon ugyanakkor a kkv-k is megtalálhatják a számukra megfelelő megoldást: a kevésbé egyéni igényekre szabható, de jól működő és egyszerű megoldásokat érdemes a kisebb vállalkozásoknak választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik