Üzleti tippek

Jövőre adóegyszerűsítés

A jövő évi változások legfőbb jellemzője: adóegyszerűsítés adóemelés nélkül – közölte Daróczi Dávid a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A szóvivő hangsúlyozta: nincs lehetőség adócsökkentésre. Tájékoztatása szerint a változtatások fő elemei közé tartozik az adójóváírási kör bővítése, a beruházások ösztönzése, az ingatlanadózás szabályainak korszerűsítése. Kitért arra is, hogy a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításából származó várható többletbevételből 2009-ben csökkenteni lehet az adóterhelést.


Cáfol a kormányzat

Daróczi Dávid a vonatkozó sajtóhírek kapcsán hangsúlyozta, hogy csökkeni fog a vállalkozásokat terhelő járulékok száma: a jelenlegi négy helyett a jövőben csak egy lesz, a bruttó bér 5,5 százalékának befizetésével teljesülnek a kötelezettségek. A kormányszóvivő felidézte, hogy a vállalkozásoknak jelenleg munkaadói járulékot, szakképzési hozzájárulást, innovációs járulékot és rehabilitációs hozzájárulást is fizetniük kell.

Az átalakítás következtében nagyjából 50-60 milliárd forintos többletbevétele lesz az államnak, amit nem a költségvetés hiányának csökkentésére fordítják, hanem a Munkaerőpiaci Alap és az Innovációs Alap között osztják szét – mondta Daróczi Dávid.


A szóvivő az MTI-nek a kiszivárgott információkról, köztük az index.hu internetes portálon szerdán megjelent, jövő évi adóelképzelésekről annyit mondott, hogy azok “jelentős mértékben hamisak”. Ugyanakkor az MTI kérdésére kijelentette: a jövő évi tervezett adóintézkedésekről a közvéleményt csak azután tájékoztatják, miután azt a kormány elfogadja.

Jövőre még nincs reform


A miniszterelnök és a pénzügyminiszter korábbi kijelentései szerint a kormányzatban egyetértés van abban, hogy az adórendszer szerkezetének módosítása szükséges, de a konvergenciaprogram egyensúlyi követelményeinek is eleget kell tenni.

Ebből következően 2008-ban az adórendszerben szerkezeti változások nem lesznek, a 2008-as módosítások alapvetően az adórendszer egyszerűsítésére és bizonyos kedvezmények csökkentésére irányulnak. Adóreform leghamarabb 2009-ben lehetséges, de akkor is csak úgy, hogy a változások illeszkednek a konvergenciaprogramban rögzítette adócentralizációs követelményekhez.


Új áfatörvény, a kulcsok maradnak


Az MTI értesülései szerint az általános forgalmi adóról új törvény születik, ami azonban nem érinti a jelenlegi adókulcsokat. Néhány kisebb változást azonban majd tartalmaz az új, egységesebb és következetesebb jogszabály. Így például bővül a jelenleg a színesfém kereskedelemben alkalmazott fordított áfa fizetés hatálya, amely a jövőben kiterjed majd az építési szolgáltatásra és a számítástechnikai eszközök kereskedelmére, valamint a csőd, és felszámolási eljárás alatt álló cégekre.


A tervek szerint 4 millió forintról 5 millió forintra emelkedik a választható alanyi adómentesség határa. A szigorítások közül jelentős hatása lehet majd az egyetemleges adókötelezettség bevezetésének az értékesítési láncok esetében.


—-SZJA: szigorodik és enyhül—-


Az MTI értesülései alapján is eldöntöttnek tűnik, hogy a személyi jövedelemadó területén a legjelentősebb változás – amint az a koalíciós megállapodásban is szerepel -, hogy megszűnik az alap és kiegészítő adójóváírás és helyette egy egységes, 18 százalékos mértékű adójóváírást vezetnek be. Az adójóváírás havi felső értéke 11.340 forintra emelkedik. Így a jelenlegi 2,1 millió forintról 2,762 millió forintra emelkedik az adójóváírás felső határa. Ez a becslések szerint mintegy 30 milliárd forintot hagy az adózók zsebében.


Az index.hu által ismertetett tervezet szerint változnak a lakáseladásból származó jövedelmek adózási szabályai, megszűnik például az a lehetőség, hogy öt évig – újabb ingatlan vásárlás esetén – vissze lehet igényelni az eladott ingatlan után befizetett adót. Kedvező ugyanakkor, hogy a fokozatosan csökkenő adót csak akkor kellene fizetni, ha 5 éven belül szerezte az adózó azt a lakást, amit elad, szemben a jelenlegi 15 évvel. A cigaretta jövedéki adóját jövőre ismét két ízben, áprilisban és szeptemberben növelik.


Eltűnő és megszülető kedvezmények

Egyszerűsödik az adóbevallás rendszere. A kedvezmények csökkentésének jegyében megszűnik az üzletpolitikai célból adott ajándékok adómentessége, kivéve az árumintát – erősítették meg csütörtökön az MTI-nek.


Kedvező tervezett változás ugyanakkor, hogy a részvényárfolyamból származó jövedelemhez hasonlóan a befektetési jegyeknél is elszámolható lesz adózási szempontból a veszteség.


Luxusadó: marad az eddigi határ


A luxusadónál alapvetően megmarad a jelenlegi rendszer, vagyis a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra kell majd a 100 millió forint feletti rész 0,5 százalékát befizetni adóként, viszont az adó hatálya a magánszemélyeken túl a vállalkozásokra is kiterjed majd, amennyiben 100 millió forintnál értékesebb lakással, vagy üdülőingatlannal rendelkeznek.


A társasági adó esetében kedvező változás lesz, hogy az adómentes fejlesztési tartalék a vállalkozás bevételének 25 százaléka helyett 50 százalékáig lesz alkalmazható, ez is mintegy 10 milliárd forinttal növelheti a becslések szerint a cégek forrásait.


Adókat vonnak össze


Amint arról már korábban megállapodás született: összevonják a munkaadói járulékot, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot, ezekből egy új munkáltatói kötelezettség keletkezik, amelynek mértéke a bruttó munkabér 5,5 százaléka lesz.


Szakértők szerint az állami bevételek ezzel nem fognak nőni, bár a kisadókból, járulékokból beszedett bruttó összeg emelkedik, mert a visszaigénylés lehetősége is megmarad, csak más formában. A szakképzési hozzájárulás esetében például az eddigi elszámolási mód helyett nyílt pályázati eljárásban kaphatnak majd támogatásokat a vállalkozások a szakképzésre.


A tervezet szerint megmarad a banki különadó és a szolidaritási adó és ugyanígy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho). Utóbbinál apróbb változás lesz, hogy az kiterjed majd a színházi fodrászra, díszletmunkásra, kikészítőre is.


Az index.hu által ismertetett tervezet szerint lehetővé teszik, hogy minden ekhozó maga állapítsa meg és fizesse be a kifizetőt terhelő ekhorészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik