Üzleti tippek

Százmilló is lehet a döntően állami forrású kockázati tőke

Nem bánja az Európai Unió, hogy a magyar állam – néhány magánbefektetővel karöltve – kockázati tőkésként lép föl.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. továbbra is akár 100 millió forintot befektethet különböző fejlődőképes kis- és közepes vállalkozásokba 2013 december 31-ig – mondta Arató Krisztina vezérigazgató kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


Ha nem sikerült volna elérni az Európai Bizottságnál a derogáció meghosszabbítását, akkor 50 millió forintra csökkent volna a döntően állami pénzből gazdálkodó részvénytársaság által egy cégbe fektethető összeg.

Kockázati tőke időlegesen


A 3,5 milliárd forint saját tőkével rendelkező befektetési társaság – amelynek az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank mellett kereskedelmi bankok is tulajdonosai –, a kis- és középvállalatok fejlesztését tőkebefektetéssel segíti. A részvénytársaságnak nem célja, hogy határozatlan időtartamra tulajdonostárs maradjon, ezért elvárja, hogy legalább három, de legfeljebb öt éven belül a tulajdonostársak kivásárolják a megszerzett tulajdonhányadát annak érdekében, hogy újabb befektetéseket hajthasson végre.


A társaság általában olyan korlátolt felelősségű társaságokba vagy részvénytársaságokba fektet be, amely legalább két teljes lezárt üzleti évvel és fejlődési potenciállal rendelkezik, amelyet azonban a vállalkozás tőkehiány miatt nem tud kihasználni. Némely esetben azonban induló vállalkozásba is hajlandó befektetni. Erről bővebben a zrt. honlapján a befektetési irányelveknél lehet olvasni.

Magasabb hozamelvárás

A társaság tulajdonosként nem vesz föl osztalékot, viszont a befektett tőkéje után hozamot vár el, amelyet a budapesti bankközi kamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga (BUBOR) alapján számolnak.

Az EU jelenlegi döntésében előírta, hogy a befektetett tőke utáni hozamelvárás emelkedjék – közölte a vezérigazgató. A korábbi a KvfP által alkalmazott BUBOR +1,5 százalékos hozamelvárás július elejétől BUBOR +4,5 százalékra nőtt azon cégek esetében, amelyeket a társaság kockázati tőkebefektetőként támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik