Üzleti tippek

Kettős hatás formálja a kisvállalatok várakozásait

Az aktív külpiaci forgalom fölfelé, a lakossági kereslet csökkenése lefelé tolná a kis és középvállalatok konjuktúra indexét. Bár az index tendenciája javuló, továbbra is kevés vállalkozás tud beruházni, bővülni.

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe 2007 augusztusában 93,0 százalék, július óta alig változott. A júniusi szélsőséges visszaeséstől eltekintve az elmúlt fél évben a mutató értéke kiegyensúlyozottan, mintegy tíz százalékponttal emelkedett.


Ellentétes hatások

A hazai vállalatok előrejelzéseiben kettős hatás érzékelhető. Az indexet viszonylag magas szinten tartja a globális fejlődéssel összefüggő aktív külpiaci forgalom. A cégek pozitív várakozásait erősítik a konvergencia program sikerei, az államháztartási hiány csökkenése, a strukturális reformok beindítása.

A vállalkozások körében ugyanakkor mérsékli az üzleti bizalmat a gazdasági növekedés lassulása, az aszály összefüggésben az inflációt övező bizonytalanság, a lakossági kereslet csökkenése – vélik az Ecostat elemzői.


Kevesen beruháznak, bővítenek

A tevékenységüket bővítő cégek aránya 30 százalék. A kkv-k több mint kétharmada fél éven belül nem lát esélyt a növekedésre, ez az arány megegyezik a nyolc havi átlagmutatóval. A vállalkozások szerint tevékenységük bővítését döntően az elégtelen belföldi kereslet, a gazdasági környezet bizonytalansága és a tőkehiány korlátozza.

A kis- és középvállalatok augusztusban mért beruházási hajlandósága 58,1 százalék, megegyezik az áprilisi értékkel. A cégek fejlesztési elkötelezettségének tendenciája – összhangban a likviditás várható gyengülésével – egy éve csökken. A cégek beruházásai tevékenységét akadályozó tényezők sorában első a jövőt övező bizonytalanság, második az elégtelen belföldi kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik