Üzleti tippek

Felhasználói adatokat gyűjt a Gemius

A gemiusTraffic nevű elemzőeszköz a felhasználók viselkedéséről gyűjt adatokat az online médiában dolgozók számára. Ezentúl még többet.

Eddig a gemiusTraffic a webhelyek egyes oldalaiban elhelyezett Javascript kódok segítségével működött. Mostantól azonban lehetőség van URL-alapú elemzésre, amihez csupán egyetlen kódsort kell elhelyezni az egész webhelyen – tájékoztatta lapunkat a lengyel tulajdonú társaság.

Ez a módszer például blogok elemzése esetén lehet hasznos: így ugyanis nem szükséges mindig elhelyezni egy szkriptet, amikor új bejegyzés kerül a blogba. Ezenfelül a gemiusTraffic rendelkezik egy szűrő funkcióval is, amellyel akár egy adott oldalcsoportra is le lehet szűkíteni a látogatók aktivitásának vizsgálatát – áll a Gemius közleményében.

Szintén új fejlesztés a személyre szabható és részletes jelentések elérhetősége. Emellett a gemiusTraffic felhasználói további adatokhoz is hozzájuthatnak a webhely látogatóinak lojalitását illetően. A jelentések a látogatók viselkedéséről szóló, átfogó összegzések, így segítenek a webhely fejlesztését illetően.

Az újításokat így foglalta össze Filip Pieczyński, a Gemius S. A. nemzetközi részlegének vezetője: „Az új funkcióknak köszönhetően a gemiusTraffic még inkább felhasználóbaráttá vált. Különleges szakértői tudás nélkül tudja bárki saját webhelyét mérni, hogy megismerje közönsége igényeit”.

A gemiusTraffic kutatás olyan adatokat szolgáltat, mint például a látogatások és látogatók száma egy adott időszakon belül, a látogatások időtartama, egyes szekciók és aloldalak népszerűsége. Lehetővé teszi minden egyes látogatónál az általa bejárt útvonal és a szolgáltatás elérésnek kielemzését. A kutatás révén a felhasználók földrajzi elhelyezkedése is megismerhető – a gemiusTraffic megmutatja, hogy a látogatók melyik országból, megyéből vagy városból keresik fel az egyes weboldalakat.

A látogatási útvonalak és az aloldalak népszerűségének ismeretében újratervezhető egy webhely szerkezete és az oldalalak közötti navigáció. Kideríthető az is, hogy mely anyagok tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre a látogatók körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik