Üzleti tippek

Jövőre lesz ingyenes céginfó rendszer

admin
admin

2007. 08. 27. 16:16

A hitelezők védelme érdekében az alapvető cégadatok nem szeptembertől, hanem januártól lesznek elérhetők bárki által elektronikusan, és teljesen ingyenesen - mondta az MTI-nek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) illetékese.

Az MTI korábbi információi szerint szeptembertől az IRM céginformációs szolgálatától – egy rendelettervezetbe foglalt – adatokat lehetett volna lehívni interneten át úgy, hogy e-mailben feladott “rendelésre” hasonlóképpen jött volna a válasz.

A Népszabadság hétfői számában azt írta – a minisztérium szakállamtitkárára hivatkozva -, hogy legkorábban október közepétől teszt-üzemmódban, majd jövő év elejétől “élesben” működne egy mindenki által elérhető rendszer.

Ez utóbbit erősítette meg Győri Enikő az IRM osztályvezetője. Egy-két héten belül dől el az, hogy mely cégadatok kerülnek be egy olyan központi könyvtárba, amelyek egy honlapon keresztül bárki által elérhetők lesznek. A honlapon szereplő adatok többsége valós idejű lesz, illetve kereső is lesz a honlapon. Ezekért az adatokért még költségtérítést sem kell fizetni.

Viszont továbbra is lesz az adatoknak egy olyan köre (például a cégiratok és a hiteles cégkivonatok, -másolatok), amelyek továbbra is “fizetősek” maradnak.

Jelenleg is létezik elektronikus céginformáció előfizetőknek, költségtérítés ellenében. Ez úgy működik, hogy a program annak a cégbíróságnak a szerveszére viszi az előfizetőt, amelynél az adott céget bejegyezték. Tehát nincs központi adatbázis. Az adatok védelme érdekében most egy központi könyvtár jön létre a még el nem döntött, de legfontosabb cégadatok másolataiból.

Az ingyenes céginformáció indítására megszabott 2008. január 1-jei határidő egybevág a Cégközlöny elektronikus megjelenésének határidejével. Jövő év első napjától ugyanis a közlöny is csak elektronikusan jelenik meg, ráadásul nyomtatható formátumban (szemben a Magyar Közlönnyel, amely már évek óta csak látható, de nem nyomtatható az interneten keresztül).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.