Üzleti tippek

Jövőre másképp kell adatokat szolgáltatni a jegybanknak

Egy mezővel kevesebbet kell kitölteni jövő év január elsejétől külföldi utalások esetén: nem kell jogcímezni azokat. Ugyanakkor ez új kötelezettséget ró a nagy gazdálkodó szervezetekre.

2008. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank – az Európai Unió előírásaival összhangban – megváltoztatja a fizetési mérleg összeállításának módszertanát.

Az átállásra elsősorban a nagy gazdálkodó szervezeteknek kell figyelniük, de néhány kkv is érintett lehet. A gazdálkodó szervezeteknek jövőre már nem kell jelezniük a kereskedelmi bankok felé, hogy milyen jogcímen zajlik a külföldi tranzakció. Az érintett szervezeteknek viszont saját maguknak kell minden külfölddel kapcsolatos ügyletükről adatot szolgáltatniuk a Magyar Nemzeti Bank részére.

A kkv-kat akkor érintheti az adatszolgáltatási kötelezettség, amennyiben százmillió forintot meghaladó külföldi pénzügyi tranzakcióik vannak, vagy külkereskedelemi tevékenységükből adódóan 250 millió forintot meghaladó követeléssel vagy tartozással rendelkeznek, esetleg jelentős tőkével rendelkező külföldi tulajdonosai is vannak.

Részletes információk találhatók a Magyar Nemzeti Banknak az átállás témájában létrehozott tájékoztató honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik