Üzleti tippek

Új adókat akar az MR

A Magyar Rádió (MR) augusztus közepétől megújult arculattal jelentkezik. Emögött nemcsak új struktúrák, de további csatornák is vannak.

A Magyar Rádió új neveket adott a csatornáknak. A közszolgálati rádió a jövőben az MR elnevezést, az adók az MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió megnevezést használják. A névhasználat változását az elnök azzal indokolta, hogy a küszöbön álló digitalizáció korszakában, az MR csatornáinak száma várhatóan növekedni fog. (Információink szerint külön csatornája lesz a kisebbségeknek és a hazai régióknak is.)

Az új arculat legfontosabb jellemzőjeként az új MR logó mellett hangsúlyosan jelennek meg az adók önállóságát és stílusát kifejező saját logók.

Az MR új arculatának terveit a londoni Navyblue Design Group kreatív ügynökség készítette. A kommunikációs stratégiaváltás során a rádió együttműködő partnere a magyarországi Braun&Partners Network. A kreatív megvalósítást a Sylva reklámügynökség végzi.

A szavak ereje

Az MR1-Kossuth Rádió új struktúrájának lényege, hogy mindig ugyanabban az idősávban hallható aktualitásokkal várják a műsorvezetők a hallgatókat. Az MR1-Kossuth Rádió törekvése, hogy olyan legyen, mint egy megbízható és tájékozott ismerős, akivel szívesen találkozunk – tudatta lapunkkal a közszolgálati intézmény.

Nagyon zene

Valamennyi adó közül a legmarkánsabb tartalmi változás az MR2-Petőfi Rádióban történt. A fiatalok adója új hangnemben, új műsorstruktúrával a fiatal korosztályt szólítja meg, amelyben a zene játssza a főszerepet. Olyan zenéket sugároz az MR2-Petőfi, amely más országos rádió kínálatában nem szerepel – áll az MR ezzel kapcsolatos közleményében. Egyes budapesti rádióadóknál azonban úgy látják, hogy a csatorna új tartalma elsősorban kereskedelmi célokat szolgál, mivel a zeneszámok egymás utáni lejátszása nem jelent közszolgálati tartalmat, ezt bármelyik kereskedelmi rádió meg tudja csinálni. Ezzel kapcsolatban rádiós berkekben továbbra is élénk vita dúl. Egyesek pert fontolgatnak, a petőfinek pedig azzal kell szembenéznie, hogy ezek a „fiatalos” zeneszámok sok esetben trágárságot tartalamznak, emiatt az Országos Rádió- és Televízió Testület egyszer már el is marasztalta az adót.

A klasszikus zene rádiója

A Bartók Rádió a klasszikus zene népszerűsítését szolgálja, a tervek szerint „mind szélesebb körben”. A zenei program mellett a megújult klasszikus zenei és kulturális magazinműsorokkal, világsztárok koncertfelvételeivel, jazz-összeállításokkal és a BBC szerkesztésében szóló Notturnóval indul a hallgatók kegyeiért az adó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik