Üzleti tippek

Vagyonosodási vizsgálatok: kérdőjelek, javaslatok

Aggódhatnak a vagyonosodási vizsgálatok miatt a két autó után regisztrációs adót visszaigénylők. Kivéve, ha a versenyképességi kerekasztal javaslata alapján adóamnesztia lesz – tudható meg a reggeli lapokból.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete nemrég elnökségi ülésén foglalkozott a jelenséggel, hogy azok a vásárlók, akik legalább két gépjármű után igényeltek vissza regisztrációs adót, felkeltették az adóhatóság érdeklődését, és sokan alanyaivá váltak egy vagyonosodási vizsgálatnak – írja a Magyar Hírlap. Az adóhatóság cáfolja, hogy ok-okozati összefüggés lenne a regisztrációs adó visszaigénylése és a vagyonosodási vizsgálatra kijelölés között.

A versenyképességi kerekasztal résztvevői szerint egyszeri vagyonbevallásra lenne szükség, amelynél amnesztiát is biztosítanának – ez már a Napi Gazdaságban olvasható. Nem túl igazságos intézmény az adóamnesztia, de szükség lenne rá ahhoz, hogy a későbbiekben vitáktól mentes vagyongyarapodási ellenőrzéseket lehessen végezni – állítja a lapnak adott interjújában Zara László, a versenyképességi kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője.

Zara László szerint az önkéntesen, pótlékmentesen elvégezhető vagyonnyilatkozatnak adófizetéssel kellene párosulnia, amely akár kedvezőbb kulccsal történhetne. Keményebb szankciókat kell bevetni azoknál, akik nem élnek a lehetőséggel, de fedezetlen a vagyongyarapodásuk – nyilatkozta a szakember a Napi Gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik