Üzleti tippek

250 millió forint roma vállalkozóknak

Közzétették kedden a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján, hogy mely roma vállalkozások nyertek el támogatást a 250 millió forintos idei keretből piaci helyzetük, versenyképességük javításához.

Lakatos Sándor, a tárca CSR igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: már az ötödik sikeres pályázattal segítik a roma vagy a romákat foglalkoztató vállalkozásokat, hogy a mai kor követelményei szerinti technikai, technológiai fejlesztéseket valósíthassanak meg.

Kezdetben 200 millió forintos keretösszeggel indultak, aztán később már 250 millió forinttal rendelkezett a program. Ezt a keretet 2004-ben még egy 40 millió forintos átcsoportosított összeggel is kiegészíthették, akkor 80 pályázót sikerült támogatni.

A többi évben az ideihez hasonlóan 60-70 pályázó nyerhette el a támogatást, amely legfeljebb 5 millió forint. Az idei 61 nyertes többsége 3-5 millió forintos támogatáshoz jutott, a pénzt versenyképessége javításához használhatja fel.

A nyerteseknek rendelkezniük kell a fejlesztéshez 35 százalékos önerővel, a támogatást pedig utólagos elszámolással kapják meg. Az elszámolásig tehát a fejlesztés teljes összegét meg kell finanszírozniuk.

A támogatás nemcsak műszaki fejlesztésre használható, hiszen ma már egy vállalkozás informatikai, marketing fejlesztése legalább ennyire fontos. Örvendetes, hogy a pályázók között is egyre többen tartják fontosnak ezeket a fejlesztéseket. Változtatni kell azon a gyakorlaton, hogy a roma vállalkozások általában csak építőipari alvállalkozók lehetnek – jegyezte meg Lakatos Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik