Üzleti tippek

Kötelező elektronikus bevallás szélesebb körben

A jövedéki és az energiaadó területén július 1-jétől lehetőség nyílt a 2007. június 30-át követően keletkezett adókötelezettség és adó-visszaigénylés elektronikus úton történő bevallására – emlékeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

.A 2007. július 1. – december 31. közötti időszakban az adóalanyok választásuk alapján élhetnek ezzel a lehetőséggel, 2008. január 1-jétől azonban a 2007. december 31. után keletkezett adókötelezettség, adó-visszaigénylési jogosultság elektronikus úton történő bevallása kötelező lesz az energiaadó-alanyok és az energiaadót visszaigénylők teljes körében.

A jövedéki adó esetében ettől az időponttól az adóraktár-engedélyeseknek, a bejegyzett kereskedőknek, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjének, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjének, valamint az egyéb adóalanyoknak és adó-visszaigénylőknek is kötelező lesz az elektronikus bevallás benyújtása, amennyiben az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.

Az elektronikus bevallás az ügyfélkapun keresztül, az ABeV nyomtatványkitöltő és -ellenőrző program használatával végezhető el. A bevallások feltöltéséhez előzetesen regisztrálni kell az Ügyfélkapunál. A regisztrált ügyfeleknek ki kell tölteniük továbbá a vám- és pénzügyőrség által kialakított regisztrációs űrlapot, amely az illetékes regionális jövedéki központ részére postai úton továbbítható – hívja fel a figyelmet a Pwc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik