Üzleti tippek

Mérgező hatás gyógyhatás helyett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt marasztalt el két egészségmegőrző termékek forgalmazásával foglalkozó vállalkozást.

A Manufaktura Bt. 10 millió forint bírságot kapott, mert gyógyhatást tulajdonított két termékének, ám állítását nem igazolta. A Bennovum Kft. sem igazolta, hogy az övé lenne az ország legnagyobb bio- és gyógytermék-szakáruháza, ám mivel a jogsértő magatartás csak kisszámú fogyasztót érintett, a vállalkozásnak nem kell bírságot fizetnie.

Igazolatlan gyógyhatás

A Manufaktura Bt. ellen azért indult eljárás, mert a GVH azt gyanította, hogy a társaság két termékének („SPA méregtelenítő készülék”, „SymBioGel”) reklámozása során megtévesztette a fogyasztókat.

A Manufaktura Bt. által adott tájékoztatások egészét áthatotta az a törekvés, hogy a két terméknek gyógyhatást tulajdonítson. Például a méregtelenítő készülékről a társaság azt állította, hogy megszünteti és/vagy csökkenti az álmatlanságot, fejfájást, menstruációs fájdalmat, puffadást, székrekedést, súlyfelesleget, alkohol-, drog- nikotinfüggőséget, bőrproblémákat, magas vérnyomást, vesebetegséget, cukorbetegséget, májproblémákat stb. A SymBioGel pedig a tájékoztatások szerint megszünteti a felfúvódást, a vastagbélgyulladást, rendben tartja az emésztést, és alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a két termékről nyújtott tájékoztatással kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti Intézet több kifogást fogalmazott meg. Ráadásul a SPA méregtelenítő készülék hatásossága a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Genetikai Intézetének véleménye szerint nem bizonyítható. Felmerült az is, hogy hosszabb távon, rendszeres használat mellett a készülék mérgezést és fémallergiát okozhat.

A versenyhatóság feltárta azt is, hogy a SymBioGelt a Manufaktura Bt. saját felelősségére forgalmazza, mivel a készítmény étkezési rostját adó cellulózt gyártó mikroorganizmus hazai forgalmazású termékben eddig még nem fordult elő.

Mivel a vállalkozás nem tudta igazolni, hogy két terméke gyógyhatással rendelkezik, a Manufaktura Bt.-nek 10 millió forint bírságot kell fizetnie. A hatóság súlyosító körülményként értékelte, hogy az érintett termékek az egészség megőrzésével, helyreállításával kapcsolatos bizalmi jellegű termékek, a jogsértő magatartással érintett fogyasztói kör pedig egészségügyi problémákkal küzdő, s ebből adódóan fokozottan kiszolgáltatott.

Nem a legnagyobb

A GVH egy másik egészségre ható termékekkel foglalkozó vállalkozással kapcsolatban is megállapította, hogy annak hirdetései alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A Bennovum Kft. ugyanis az általa működtetett Herbaház nevű egészségmegőrző termékeket árusító boltját óriásplakáton, valamint az interneten piacelsőséget kifejező állításokkal hirdeti. A reklámok szerint a Herbaház „Az ország legnagyobb bio- és gyógytermék-szakáruháza”.

A versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy a két legnagyobb választékú és legnagyobb alapterületű, egészségmegőrző termékeket kínáló áruházat a Bennovum Kft. és Mediline Kft. működteti Magyarországon. Éppen ezért az eljárás alá vontnak azt kellett volna igazolnia, hogy az általa üzemeltetett Herbaház a nagyobb alapterületű és választékú a két bolt közül, ahhoz hogy piacelsőségi állításai ne legyenek megtévesztőek. Mivel a Herbaház választéka és alapterülete is valamelyest elmarad a Mediline Üzletházétól, a GVH a fogyasztók megtévesztése miatt elmarasztalta a Bennovum Kft.-t.

A versenyhatóság nem fogadta el a azt a védekezést, hogy a Herbaház szakáruházként a legnagyobb, mivel a versenytárs által működtetett áruház is bio- és gyógytermékek értékesítésére szakosodott. Bírság kiszabására azonban nem került sor, mivel a megtévesztő tájékoztatás kevés fogyasztóhoz jutott el, az eljárás alá vont pedig önként felhagyott jogsértő magatartásával.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.