Üzleti tippek

Az elégtelen belföldi kereslet a kis- és középvállalkozók legnagyobb gondja

admin
admin

2007. 07. 31. 11:56

Bár a kis- és középvállalkozók egyre optimistábban ítélik meg az ország, illetve saját vállalkozásuk kilátásait, a rövid távú beruházások tendenciája fokozatosan csökkenő.

Az Ecostat júliusi felmérésének kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 93,8 százalék, valamelyest meghaladja az első hathavi maximumot. (Az Ecostat a gazdálkodó szervezetek konjunktúra-indexét 2007 júliusától a nyugat-európai gyakorlat szerint bázis-viszonyszámként számolja, alapul a 2004. évi havi indexeinek átlagát választotta.)

Az ország fejlődési esélyeit júliusban a kis- és középvállalatok növekvő hányada értékelte javulónak, illetve változatlannak. Saját vállalkozásuk üzleti kilátásait 78 százalékuk pozitívan minősítette. A két alapvető kérdésre adott válaszok néhány százalékponttal kedvezőbbek az előző havinál.

A kis- és középvállalatok megítélése szerint a tevékenységük bővítését akadályozó tényezők sorában első helyen szerepel az elégtelen belföldi kereslet és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet. Felsorolásukban harmadik helyen a tőkehiányt említették.

A következő hat hónapban a kis- és középvállalatok döntő többsége a jelenlegivel egyező piaci viszonyokat feltételez, a hazai értékesítési lehetőségek rosszabbodásától a cégek 22 százaléka tart.

A külpiaci értékesítés megítélése kedvezőbb a júniusinál, bővülő exportpiaci lehetőségeket feltételez év végére a vállalatok 22 százaléka, szemben a júniusi 12 százalékkal, változatlan keresletet jelzett kétharmaduk.

Halasztják a beruházásokat

A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével, másodsorban fejlesztéseik elhalasztásával szándékoznak megoldani, amit a fejlesztési szándék csökkenése is jelez.

A cégeknél a fejlesztésre fordítható pénzforrások szűkösek. A tőkeerős középvállalatok, amelyek a piaci kereslet bővüléséhez igazodva új beruházások indításában érdekeltek, főként uniós forrásokra pályázva juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, fejlesztési hitelekhez.

A kis- és középvállalati kör legutóbb mért beruházási hajlandósága a 2004. évi átlagos bázismutatóhoz viszonyítva 62 százalék, magasabb az előző havi értéknél. A rövid távú fejlesztések tendenciája ezzel együtt is fokozatosan csökkenő pályát ír le, jelentős havi ingadozásokkal. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya nőtt, az előző havi 60 százalékról 83,2 százalékra.

A cégek beruházási tevékenységét akadályozó tényezők sorában a túlnyomó többség az elégtelen keresletet, a bizonytalan jövőt és a magas hitelkamatokat említette.

A cégek áremelési törekvése a működési költségek növekedése miatt erősödött, júliusban a kkv-k termékeik és szolgáltatásaik idei árait 4,9 százalékkal tervezik emelni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.