Üzleti tippek

Startol a Start Zrt. kezességvállalása

Az európai uniós pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start Tőkegarancia Zrt. kezességvállalását.

A 10 millió forintot meghaladó, vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésekor a pályázónak – nemteljesítés esetére – a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékot kell nyújtania – e feltétel teljesítéséban segíthet a Start Tőkegarancia Zrt.

A pályázati kezességvállalásnak az értéke legalább 5 millió, legfeljebb 100 millió forint lehet.

A pályázati kezességvállalást a Start Zrt. egy egyszeri fedezeti díj és a futamidő alatt folyamatosan fizetendő kezességi díj mellett nyújtja. A pályázati kezességvállaláshoz a Start Tőkegarancia Zrt. nem kér fedezetet a pályázóktól, a kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékű Start Garancia Alap.

A pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó úgynevezett garanciaképességi kalkulátor segítségével a potenciális ügyfelek még az igénylés előtt megtudhatják, hogy esetükben a Start Zrt. vállalhat-e pályázati kezességet.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalása olyan vállalkozások számára is lehetővé teszi az uniós forrásokhoz való hozzáférést, amelyek nem rendelkeznek megfelelő fedezettel. Emellett a konstrukció azon vállalkozásoknak is előnyös lehet, amelyek rendelkeznek ugyan szabad fedezettel, azonban azt a beruházás miatt megnövekvő üzleti aktivitás és az ezzel járó magasabb forgótőke-szükséglet áthidalására szolgáló hitelekhez kívánják felhasználni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik