Üzleti tippek

Fogyasztóvédelmi akció a strandokon

Vasárnap országos ellenőrzési akciót tartott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) a strandokon, ahol az ellenőrök vizsgálják a felfújható légvárak engedélyét, felállításának biztonságát, a büféket, nyugtaadási, súly, ár és egyéb higiéniai szempontokból.

Kathi Attila, az FvF főosztályvezetője közölte: a nyári szezonban tartandó strand-fogyasztóvédelmi ellenőrzések félidejénél tartanak. A vasárnapi akcióban országszerte minden „hadra fogható” revizoruk, mintegy 200 ellenőr vesz részt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő és Kathi Attila a fővárosi Palatinus strandon megtartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató után először egy felfújható légvárakat üzemeltető vállalkozást ellenőrzött, ahol a revizorok kifogásolták a tájékoztató tábla hiányát, amelyen fel kell tüntetni, hogy hány személy használhatja.
Egy idén történt baleset kapcsán – amikor a szél felkapott egy légvárat, és egy gyermek meghalt – Kathi Attila elmondta: a játék tanúsítványából nem következtethető ki, hogy azt jól vagy rosszul rögzítették-e, mivel az említett balesetet is emberi mulasztás okozta.

Az újságírókkal kiegészített „ellenőrző csapat” azután egy büfét ellenőrzött próbavásárlással. Röss Istvánné fogyasztóvédelmi ellenőr közölte: az egyik sütödénél a papírtálcát is hozzámérték a sült halhoz, illetve a kolbászhoz, így 25, illetve 40 forintos túlszámlázással károsították meg őket.

Ugyanott a bort nem mérőedénnyel, hanem üvegből töltötték ki, és bár a mennyiség megfelelt, ezzel is megsértették az előírásokat.

Szintén ugyanabban a büfében a konyhában és a hűtőben is több szabálytalanságot fedeztek fel a revizorok. Például a melegszendvicseket szennyezett konyharuhával takarták le, jelöletlen húsokat és kolbászokat találtak, illetve a fagyasztott halakat – amelyeket tisztítatlanul kapnak – előbb felengedték a tisztításhoz, majd ismét lefagyasztották, és sütés előtt ismét felengedték. A többszöri felengedés és lefagyasztás viszont szabálytalan, és egészségre káros lehet.

Röss Istvánné elmondta, hogy a Palatinuson vasárnap végzett ellenőrzések kétharmadában találtak a szabálytalanságokat, viszont ezúttal nyugtaadási probléma nem merült fel.

Emlékeztetett arra, hogy az említett kifogások miatt több százezer forintos minőségvédelmi, fogyasztóvédelmi és szabálysértési bírságra számíthatnak a szabályok ellen vétő büfések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik