Üzleti tippek

Védeni próbálják a magyar bortermelők érdekeit

Magyaroszág a támogatások igazságos elosztását és a cukorhozzáadás engedélyezését képviseli az uniós borreform vitájában.

Az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli megbeszélésén tegnap a legfőbb napirendi pont a borreform ügye volt. Ennek végleges tervezetét két hete hozta nyilvánosságra az EU-bizottság, s mint Ficsor Ádám, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca szakállamtitkára elmondta, a tanácskozáson elhangzottak alapján az EU soros portugál elnöksége ezt a kérdéskört tartja a legfontosabbnak, az év végéig „döntésközeli” állapotot akarnak elérni.

A hétfői ülésen az EU-bizottság a reformtervezet mellett érvelt, a tagállamok többsége viszont Ficsor szerint arról beszélt, hogy miért nem tartja jónak a brüsszeli tervezetet.

Támogatások és cukor

A szakállamtitkár szerint a magyar felszólalásnak két sarkalatos pontja volt: egyrészt a támogatások országok közötti elosztásának egészen más logikáját akarjuk, mint amit az EU-bizottság javasol, másrészt pedig kiállunk amellett, hogy a borkészítésnél ne kelljen feladni a cukor hozzáadásának módszerét.

Ami az elsőt illeti, Magyarország a nemzeti szintre lebontott támogatási rendszer (a „nemzeti borítékok”) módszerét támogatja, de az elosztás módjánál nem ért egyet a bizottsági ajánlattal, azaz hogy a „történelmi bázis” legyen a legfőbb szempont (tehát az, hogy a korábbi évtizedekben az adott állam mekkora EU-támogatást tudott lehívni.)

Ez ugyanis a régi tagokkal szemben rosszabb helyzetbe hozza az új tagállamokat, igazságtalan, s ráadásul azon államokat preferálja, melyek korábban is felesleget termeltek.

A cukorhozzáadás kérdésében pedig Ficsor szerint nagyon sok tagállam kiállt amellett, hogy az EU „ne legyen pápább a pápánál”, azaz ne adjon fel egy abszolút elfogadott, évszázadok óta használt, számos tájegységben a klíma miatt elengedhetetlen módszert, ne hozza versenyhátrányba saját termelőit, mikor erre senki sem kényszeríti.

Észak velünk van

A magyar szakállamtitkár szerint az EU egész északi része felvetette ezt a problémát, s úgy látszik, hogy például Németország számára az egész borreformban ez az elsőrendű fontosságú kérdés: mindez jó esélyeket ad arra, hogy itt változtatást lehet majd elérni.

Ficsor Ádám szerint egyébként úgy lehet összefoglalni a helyzetet, hogy még nagyon messze van a kompromisszum a borreform ügyében.

A szakállamtitkár azt is elmondta, hogy Gráf József tárcavezető rövid, informális megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, s itt felvetette a tokaji borvidék közelébe tervezett szlovák hőerőmű, az onnan érkező szennyeződés ügyét. (Ezt a témát magyar európai parlamenti képviselők is szóba hozták a múlt héten Strasbourgban, az EP ülésszakán, szlovák kollégáik közbeavatkozását kérve.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik