Üzleti tippek

Törvényt sértett az MTV

admin
admin

2007. 07. 16. 06:47

A Magyar Televízió Zrt.-t (MTV) egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert egy közvéleménykutatási tenderen nem biztosította az ajánlattevők esélyegyenlőségét, és az értékelési szempontokat is jogsértően állapította meg.

A Magyar Televízió Zrt. ez év márciusában kezdeményezett hirdetmény közzétételével induló gyorsított közbeszerzést. A feladat a műsorok és a médiaszemélyiségek monitorozása volt 1.500 háztartásban, az ajánlattevő által megadott kutatási módszer szerint. Az ajánlatkérő az összességében legelőnyösebb ajánlatot kívánta elfogadni, amihez megadta a rész-szempontokat, és azok súlyszámait is. A kutatás során alkalmazott módszer 50, az ár 45, míg a fizetési határidő 5 pontos súllyal szerepelt az értékelésben.

Előny a munkát eddig végzőnél

A tenderre a Magyar Gallup Intézet Kft., a TNS Hungary Kft. és a Szonda Ipsos Kft. jelentkezett, mindhárman tovább is jutottak a tárgyalásos fordulóba. A Gallup – továbbjutása ellenére – a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, két kifogással.

Az első problémája az volt, hogy a média ügynökségekhez telepítendő szoftver (amely a nézettségi, ismertségi adatokat tartalmazza) értékelésekor előnyt élvez az az ajánlattevő, amely eddig végezte ezt a munkát. A második probléma a kutatás módszerének értékelése volt. Az elsőre kimondta a döntőbizottság, hogy valóban sérti az ajánlattevők esélyegyenlőségét. A második kifogás bonyolultabb ennél.

Törvénysértő a súlytalan értékelés

Az értékelésben 50 pontos súlyszámmal szereplő kutatási módszertant ugyanis a)-h) pontokig továbbbontotta az ajánlatkérő. A pontok között szerepelt például a mintavétel módja, a kérdőív milyensége és az adatvétel lebonyolítása is, továbbá a már említett szoftver-elterjedtség (mennyire ismerik azt a reklám ügynökségek).

A zsűri az egyes pontokat 1-től 5-ig osztályozta, és a kutatási módszertanban az lett a legjobb, aki -összesítve – a legtöbb pontot kapta. (Ezeket a pontszámokat azonban még súlyozni kellett a már említett 50-es súly-számmal).

A döntőbizottság megállapította, hogy a kiíró valójában al-szempontokat állapított meg a módszertan értékelésekor, viszont ezekhez nem rendelt újabb súly-számokat, márpedig ez a közbeszerzési törvény szerint kötelező.

A két jogsértés miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 1 millió forintos bírságot szabott ki az ajánlatkérőre. Egyúttal megsemmisítette a kutatási módszertan értékelési al-szempontjait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.