Üzleti tippek

Kfc.-knek hívják majd a kft. jellegű egyéni cégeket

Újabb részletek váltak ismertté az egyéni cégekkel kapcsolatos elképzelésekről, miután a Magyar Közlönyben megjelent a teljes kormányzati koncepció. A tőke nélkül alapítható, korlátolt felelősségű egyéni cégnek a névkizárólagosság elvének sem kell majd megfelelnie, s átalakítható lesz egyéni vállalkozássá, illetve egyszemélyes gazdasági társasággá is.

A maga teljes valójában nyilvánosságra került tervezet tartalmaz olyan kevéssé meglepő kijelentéseket is, mint hogy az egyéni cég – minthogy egyetlen tagja van – nem tart taggyűléseket.

Akadnak azonban a tervezetnek kevésbé várt elemei is: ilyen például, hogy az egyéni cégnél nem lesz meghatározva a tőkeminimum (akár egy forint tőkével is megalapítható lesz), ugyanakkor a tevékenységéért – ha a tulajdonosa úgy akarja – csak a tőkéjével felel.

A paradoxon feloldása: a vállalkozónak egyelőre közelebbről nem részletezett jogszabályi feltételek esetén pótbefizetéssel kell élnie, amelynek a tőkével együtt minimálisan el kell érnie a korlátolt felelősségű társaság mindenkori tőkeminimumát a (mire a koncepcióból törvény lesz, ez már csak 500 ezer forint lesz a jelenlegi 3 millió helyett). Az egyéni vállalkozó tehát – mint a koncepció szövege fogalmaz – a pótbefizetés összegének erejéig saját vagyonával áll helyt.

Az egyéni cég tulajdonosa választhatja azt a számára kevésbé előnyös lehetőséget is, hogy tevékenységéért teljes magánvagyonával felel. Ebben az esetben a cégnévben az e.c (egyéni cég) jelenleg is ismert rövidítését kell használnia. A korlátolt felelősségű egyéni cégek társasági formáját kfc.-re végződő cégnevükről ismerhetik majd fel üzleti partnereik.


Több cég egy néven

Az egyéni cégeknek nem kell majd megfelelniük a társaságoknál már megszokott névkizárólagosság elvének sem, legalábbis országos szinten biztosan nem. A koncepció szerzői szerint nem fog zavart okozni, ha azonos nevű egyéni cégek tevékenykednek az ország különböző régióiban.

Az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről szóló törvény megteremti majd az egyéni vállalkozásnak egyéni céggé, illetve az egyéni cégnek egyszemélyes gazdasági társasággá történő átalakulásának feltételeit is. Különös figyelmet kell fordítania a törvénynek a korlátlan felelősségű formáról a korlátozott felelősségre való áttérés szabályozásánál a hitelezők védelmére – figyelmeztetnek a kormányzati koncepció megalkotói.

A törvény sajátos módon lehetővé teszi majd a felszámolt egyéni cég tulajdonosának, hogy egyéni vállalkozóként – immár nem cégként – folytathassa tovább tevékenységét. Ebben az esetben az egyéni vállalkozás az egyéni cég jogutódjaként működik tovább.

Kérdés persze, hogy lesz-e majd olyan önsorsrontó vállalkozó, aki az egyéni cég kereteiből az egyéni vállalkozáséba átlépve, személyes vagyonával áll helyt alámerült cége adósságaiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik