Üzleti tippek

Új szabályok a vendéglátásban

Szerdától új rendelkezéseknek kell megfelelniük a vendéglátó vállalkozásoknak: anyaghányad-nyilvántartást kell vezetnük, jeget külön tárolóedényben kell átadni a vendégnek, lejárt szavatosságú termékeknek tilos a fölhasználása.

Az anyaghányad-nyilvántartás – egyebek mellett – tartalmazza a 10 adaghoz (a közétkeztetésben 100 adaghoz) felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét is.

A szabályok között szerepel, hogy közvetlen hűtésre csak ivóvíz minőségű vízből előállított jég használható, amit kézzel érinteni nem szabad és az erre a célra rendszeresített tárolóedényben kell a vendégnek átadni.

A vendéglátó kötelessége a közegészségügyi követelményeknek való megfelelés. Olyan terméket, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt, élelmiszer-összetevőként felhasználni tilos. Amennyiben a vendéglátó vagy annak felelős alkalmazottja észleli, hogy valamely termék megbetegedést okozott, annak a kiszolgálását azonnal be kell szüntetni. A meglévő készletet meg kell őrizni és azonnal értesíteni kel az ÁNTSZ-t.

A gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a munkaügyi miniszter közös rendelete “a vendéglátó termékek előállításának feltételeiről” címet viseli, és a szabályait július 18-tól kell alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik