Üzleti tippek

Élénkítenek az uniós milliárdok?

Újabb 13 milliárd forintnyi uniós pályázatot jelentett be szerdán a kormányzat két minisztere. Az összeg negyede nemzetközi cégekhez, a fennmaradó rész mintegy 2-2500 vállalkozáshoz kerül. A kormányzat szerint a pályázati pénzek élénkítik a gazdaságot, függetlenül attól hogy jelentős önrész szükséges.

Újabb uniós gazdaságfejlesztési pályázatokat jelentettek be tegnap, melyek keretösszege nagyjából 13 milliárd forint. Ennek negyedét multinacionális nagyvállalatok kaphatják meg nemzetközi szolgáltató központok építéséhez, a többire a kisebb vállalkozások is pályázhatnak augusztus 24-től.

Az igényelhető összegek intervalluma 600 ezer forinttól 500 millió forintig terjed, 2-2500 vállalkozás juthat többletforráshoz. Az intervallum felső határát a nemzetközi szolgáltató központok építésére támogatást igénylők érinthetik – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János a FigyelőNet kérdésére válaszolva elmondta: az elmúlt években több nagy nemzetközi szolgáltató központ létesült nálunk, mint például az IBM-é, vagy a T-Systemsé. A miniszter szerint ezek a létesítmények felszívják az egyetemekről kikerülő frissdiplomás fiatalokat, ezért érdemes a nagyvállalkozásokat ilyen központok létesítésében támogatni. A miniszter megjegyezte, az elmúlt években létrejött szolgáltató központok 14 ezer új munkahelyet hoztak létre.

Árbevétel növelése helyett egyéb elvárások

A most bejelentett pályázatoknál jellemzően nem az árbevételük növelését kell vállalniuk a pályázóknak, valamilyen kötelezettséggel azonban biztosan számolniuk kell a vállalkozásoknak, „ingyen pénz nincs” – hangsúlyozta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Vagy hátrányos helyzetű térségben kell foglakoztatást vállalni, vagy fönn kell öt évig tartani a projekt eredményét, vagy valamely egyéb követelménynek kell megfelelni. „Üzletet akarunk kötni a vállalkozásokkal” – tette hozzá Bajnai.

A jelenleg elérhető pályázatok sem mind igénylik az árbevétel növelésének garantálását. Molnárka Gábor, a pályázati tanácsadással foglalkozó Cooper Consulting Kft. ügyvezetője arra hívta föl a figyelmet, hogy az árbevétel növelésének követelménye nagy publicitást kapott, így sok vállalkozó erre való tekintettel egyáltalán nem érdeklődik a pályázatok iránt. Az árbevétel növelésének kötelezettsége azonban csak néhány speciális pályázati típusra vonatkozik, leginkább az eszközbeszerzési pályázatokra.

Magas vagy optimális önrész?

Módszertani viták vannak arról az Európai Unióban is, mekkora az ideális pályázati önrész – reagált válaszában Bajnai Gordon egyes pályázati tanácsadóktól származó kritikákra, miszerint a szigorú követelmények és a magas önrész miatt csak azok a beruházások valósulnak meg, amelyek az uniós pénzek nélkül is létrejönnének. Ezért kétséges a pályázati pénzek gazdaságélénkítő hatása.

Bajnai szerint nem jó a túl magas önrész, mert hiszen “akkor csak pár forintot adunk”, de nem jó a túl alacsony sem, mert nem érdemes életképtelen projektet támogatni, hiszen “milyen projekt az, amelyhez nem lehet magántőkét találni”.

A miniszter szerint hazánkban az arány jónak mondható. Bajnai a továbbiakban is a regionális fejlettséghez kívánja kötni az önrész mértékét, a közép-magyarországi régióban a 25 százalékos, a kevésbé fejlett térségekben a 40 százalékos önrész lesz az általános. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatások alacsonyabb önrésznél több forrást mozgósítanak.


Keretek és összegek

A most meghirdetett pályázatok között az induló vállalkozások komplex technológiai korszerűsítésre a hátrányos helyzetű kistérségekben 3,294 milliárd forintos keretből 35-500 millió forint támogatásra pályázhatnak. A támogatás mértéke 30 százalékos, és várhatóan 35-40 pályázónak jut forrás.

A nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, fejlesztésére kiírt pályázati keret 2,22 milliárd forint, amelyből maximálisan 500 millió forint támogatást lehet nyerni a beruházás 30 százalékára. A várható nyertesek száma 5-8.

A vállalati folyamatmenedzsment támogatására 1,603 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 3-20 millió forint támogatás igényelhető a fejlesztés 50 százalékára.

Minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatására 955 millió forintot szánnak, amelyből 600 ezer forint és 2,25 millió forint közötti támogatás kérhető.

E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatás támogatására 1,392 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 3-20 millió forintos támogatás igényelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik