Üzleti tippek

Kevés a bevétel egyelőre a megemelt evából

Kétséges egyelőre, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó megemelt kulcsa valóban többletbevételt generál-e a költségvetésnek.

Az egyszerűsített vállalkozói körbe (eva) tartozóknak holnapig kell átutalniuk a második negyedév utáni adóelőleget, bruttó bevételük 25 százalékát.

Tavaly júliusban, amikor az adókulcs 15 százalékos volt, 24 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizetőknek, adóelőlegként, holnapig kell átutalniuk a második negyedévi bevételük 25 százalékát. Áprilisban, az első negyedévi teljesítés esedékességének hónapjában 28,4 milliárdot fizettek be az evások. Az első öt hónapban összesen 36,2 milliárd evabevételhez jutott a költségvetés.

Az idei költségvetés 168,2 milliárd forint evabevételt irányoz elő, ami a tavalyi tényleges összeghez képest 17,5 százalékos többletet jelentene. (Az evázók száma meghaladja a 100 ezret.)

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd, tavaly 143,1 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek az egyszerűsített vállalkozói adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik