Üzleti tippek

A változás szele

A korábbiaknál sokkal többet költenek netes reklámokra a hazai élelmiszer-ipari megacégek. Az átrendeződés vesztese a nyomtatott sajtó és a tévé lehet.

A nyugati államokban a reklámtorta nagy szeletét kihasító FMCG-cégek folyamatosan követve célcsoportjaik médiafogyasztási szokásait, egyre jelentősebb összegeket költenek el az internetes hirdetési piacon.

Azonban korántsem arról van szó, hogy a vállalkozások jelentősen növelték volna a reklámra szánt büdzsét, inkább más területekről csoportosítanak át komolyabb összegeket a kreatív lehetőségeket kínáló netes megjelenésekre.

A TNS Media Intelligence élelmiszer-ipari multik magyarországi reklámköltéseit vizsgáló adatsora a nyugaton már több mint fél évtizede zajló folyamat jeleit mutatja. Az érintett nagyvállalatok tavalyi és idei reklámköltéseit elemző kutatásból nyilvánvalóan látszik, hogy hazánkban is megkezdődött a reklámpiaci átrendeződés.

A szektor 23 legnagyobb költője a tavalyi év első öt hónapjában listaáron közel tizenkilencmilliárd forintot „hagyott ott” a reklámpiacon, s az idén mindezt több mint egymilliárddal növelte. Összességében valamivel többet fordítanak a televíziós megjelenésekre, azonban a teljes reklámpiaci költésben visszaesést mutat a tévécsatornák részesedése.

A rádiós megjelenéseket érdekes módon több pénzből finanszírozták, a tavalyi év vizsgált időszakában elköltött mintegy 250 millió forint után az idén eddig 450 milliót fordítottak reklámjaikra, s ez épp ellenkező irányú változás a nyugaton megfigyelhető trendekhez képest.

Nyerő net

A következő években egyre nagyobb szerephez juthat az internet. Hazánkban jelenleg a teljes hirdetési piac csupán töredékét teszi ki az online reklámokra fordított összeg, azonban a szakértők már évek óta óriási növekedést prognosztizálnak e téren, s az élelmiszer-ipari multik idei „szereplése” mindenképpen ezt a várakozást támasztja alá. A kutatásban szereplő cégek összességében több mint 30 százalékkal növelték online reklámköltéseiket, azonban ez az összeg még mindig nem éri el az összköltés egy százalékát, így láthatjuk, jócskán van még hová bővülnie ennek a szegmensnek.

„Visszafogottan kell kezelnünk ezeket az adatokat, hiszen jószerivel a nulláról történt elmozdulás, fogalmazhatok úgy is, hogy a cégek eddig csupán játékpénzt szántak az online hirdetésekre” – mondta Novák Péter, a Kirowski ügyvezetője. „Néhány kivételtől eltekintve, többségük visszafogottan kezelte az internetet, és bár számos jó minőségű márkasite-ot, promóciós oldalt hoztak létre, az online hirdetéssel keveset foglalkoztak. Ez a helyzet azonban kezd megváltozni, belátják, hogy célcsoportjaik egyre nagyobb tömegét érhetik el az interaktív eszközök segítségével. Emellett vannak olyan hirdetők, akik a nyugati tapasztalatok alapján a kinti anyacégektől kaptak utasítást, hogy fektessenek komoly hangsúlyt erre a szektorra is” – fűzte hozzá a szakember.

Még kivárnak

Célcsoportjai tekintetében a Friesland Hungária is hatékonynak tartja az online megjelenést – tudtuk meg a cégtől. Noha a számok abszolút értékben jelenleg növekedést mutatnak, e mögött azonban az áll, hogy a tavalyi évi médiaköltésnél az idén sokkal egyenletesebben oszlanak el a hirdetésekre szánt kiadások, azaz hamarabb indultak a vállalat internetes kampányai. Jelezték azonban, hogy 2007-ben összességében nem tervezik emelni az online reklámköltésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik