Üzleti tippek

Gyorsítósávban a netpiac

admin
admin

2007. 07. 10. 12:00

A nyári szünet előtt összegyűjtöttük az elmúlt fél év legmeghatározóbb eseményeit a hazai netpiacon. A sávszélesség-növelés széles felhasználói kör számára tette elérhetővé a webkettes szolgáltatást, az IPTV térhódítására viszont még várni kell.

Bár nem özönlöttek szenzációs hírek a hazai internetes piaccal kapcsolatban az első fél évben, azért nem lehet unalmasnak nevezni az évből eddig eltelt hat hónapot. Rögtön az év elején robbant a bomba a távközlési piacon, s ez hatással volt a webes világra is. A második és harmadik számú vezetékes telefonszolgáltató egyesülését januárban jelentették be, a tranzakció érdekessége, hogy a hazai piacon kisebbnek számító Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) volt a vevő, 470 millió eurót adva az előfizetők számát tekintve a Magyar Telekom mögött a második helyen álló Invitelért. Az erők egyesítése a nagyobb verseny ígéretét hordozta magában, ami csak jól jöhet a felhasználóknak.

Rákapcsoltak

Tudta-e?


A mobilcégek is beszálltak a szélessávú netversenybe, a harmadik generációs hálózatokon az adatletöltést megsokszorozó HSDPA-technológia révén már 3,6 Mbit/s sebesség is elérhető.

Nos, a verseny eddig csak a sávszélesség-növelésben mutatkozott meg, és ott is csak a követő szerepét játszotta a HTCC–Invitel páros. A folyamatot a Magyar Telekom indította el, amely még a múlt év végén jelentette be, hogy szolgáltatási területén jelentősen felgyorsítja az internet-hozzáférést. Nem késlekedett sokat a rivális kábeles technológia hazai meghatározó szereplője, a UPC Magyarország Kft. sem, januárban bejelentették, hogy átalakítják a cég internetes ajánlatát, és nagymértékű sávszélesség-növelést hajtanak végre. A június végén lezárult fejlesztésnek köszönhetően a leggyorsabb kapcsolatot választó felhasználók 20 Mbit/s-os interneteléréshez juthatnak. Ez egyébként a leggyorsabb egyéni felhasználóknak szánt hozzáférés a hazai piacon, az ADSL-es tábornál ugyanis 18 Mbit/s-osak a leggyorsabb kapcsolatok.

A HTCC-nél ezt követően érezték úgy, hogy fel kell venniük a kesztyűt, és végre kell hajtaniuk a szükséges fejlesztéseket. Sok választásuk nem volt, hiszen az internetpiacon tapasztalható rendkívül éles verseny miatt a hozzáférés nyújtása önmagában már nem elegendő, olyan értéknövelt szolgáltatásokkal lehet új előfizetőket toborozni, mint az online telefon, az internetes tévé vagy webkettes megoldások, közte a videomegosztó portálok. Igaz, utóbbinak hazai viszonylatban komoly sávszélességigénye van. Nos, a gyorsítást június végére meg is valósította a HTCC, azonban egyelőre adós azokkal az újdonságokkal, amelyek a következő években meghatározhatják a hazai internetpiacot.

Új csomagok

Miközben a webkettes őrület tovább tart, az internetes televíziós szolgáltatás (IPTV) elindításának nehézségei eddig elriasztották a hazai szolgáltatókat, lapzártánkig mindössze két cég, a T-Online Magyarország Zrt. és a TVnet Kft. kínálatában jelent meg ez a lehetőség, de indulásra készen áll az Enternet is. A szándék persze számos szolgáltatónál megvan, többek között a HTCC, a ciprusi hátterű Actel és a Vivanet is fontolgatja saját IPTV-ajánlat piacra dobását, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor.

Pedig vonzó tartalmakra nagy szükség lenne ahhoz, hogy tovább terjedhessen az internet és főleg a szélessávú hozzáférés Magyarországon. Eddig ugyanis a szélessávú tábor rendkívül gyors növekedése annak köszönhető, hogy a hagyományos modemes elérést használók úgy döntöttek, új sebességélményre vágynak. Azonban az első negyedév végén már csak 54 ezren használtak modemes hozzáférést, az utánpótlás tehát elfogy, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagyon nehéz megszólítani azokat, akiknek korábban nem volt webelérése. Ebben segíthet, hogy olyan csomagokkal jelennek meg a szolgáltatók, amelyek vezetékes telefont, szélessávú internetet és videoszolgáltatást is tartalmaznak, ráadásul akár olcsóbban, mint ha a felhasználó külön-külön vásárolná meg ezeket a szolgáltatásokat. Az év elején már az egymilliót is átlépő hazai szélessávú tábor további növekedéséhez hozzájárulhatnak a tavasszal a legtöbb szolgáltató kínálatában már elérhető csupasz – telefon-előfizetés nélküli – ADSL-ajánlatok is, hiszen a felhasználók úgy juthatnak gyors webkapcsolathoz, hogy közben nem kell előfizetni a nem vagy alig használt vezetékes telefonra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.