Üzleti tippek

Szabálytalan közbeszerzés miatt büntették az OEP-et

Másfél millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP), mivel egy szívbillentyű-beszerzésen jogellenesen egy cég termékét jelölte meg, majd (szintén jogellenesen) mégsem ezt fogadta el nyertesnek.

Az OEP ez év januárban tett közzé közbeszerzési felhívást 2100 (plusz-mínusz 50 százalék) különféle – 22 csoportba sorolt – szívbillentyűre.

Még az ajánlattételi szakaszban egy társaság megkereste az ajánlatkérőt azzal, hogy az egyik csoportba tartozó terméket „túldimenzionálta”. Az „open pivot hinge leaflet” felfüggesztésre vonatkozó előírás ugyanis az ATS Medical Inc. szabadalommal védett terméke. Viszont ugyanazt a funkciót, amelyet ez a szívbillentyű „tud”, más gyártó más termékével is biztosítani lehet.

Az OEP megkereste a Magyar Szívsebészeti Társaságot, amely műszaki megoldásnak nevezte az említett felfüggesztést, megjegyezve, hogy a szakma számára ez a termék védhető előnyökkel bír.

Végül két cég adott be ajánlatot, az egyik a Comesa Kft., a másik pedig a MAC’s Medical Handels GmbH volt. A kiírás szerint a legolcsóbb ajánlat lett a nyertes, amely a szóban forgó kategóriában a Comesa Kft.-é volt. Az eredményt viszont megtámadta a Döntőbizottságnál a vesztes társaság.

A Döntőbizottság úgy vélte, hogy az ajánlati felhívásban valóban egy konkrét termék szerepelt, amit tilt a közbeszerzési törvény. A másik jogsértést pedig akkor követte el az OEP, amikor a nyertesnek nyilvánított ajánlatot annak ellenére fogadta el, hogy az nem a kiírásban szereplő konkrét termékre szólt. Amennyiben az ajánlat nem felel meg a kiírásba foglaltaknak – akár ha a kiírás maga jogsértő – akkor érvénytelen. Az ajánlatkérő tehát érvénytelen ajánlatot hirdetett ki nyertesnek.

A másfél millió forint bírságnál a Döntőbizottság figyelembe vette azt is, hogy az OEP-nek nem ez volt az első közbeszerzési jogsértése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik