Üzleti tippek

Nem állatkínzás a főzőműsoros rákaprítás

admin
admin

2007. 07. 05. 13:13

Nem rendelt el hatósági vizsgálatot a TV Paprika egyik – az étel készítése során egy élő rák feldarabolását is bemutató – főzőműsorával kapcsolatos panasz kapcsán a médiahatóság – derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban meghozott határozatából. A törvény alapján a kifogásolt eset nem számít állatkínzásnak.

Az elutasítást nem indokló határozat szerint a panaszos a kereskedelmi csatorna egy június közepi adásával kapcsolatban fordult az ORTT-hez, jelezve, hogy a műsort látva megdöbbent, amikor „egy fekete hölgy könnyed mozdulatokkal megcsonkított, majd tulajdonképpen miszlikre aprított egy élő rákot”, és felháborítónak nevezte, hogy „állatkínzást bemutató jeleneteket adnak a televízióban”.

A Büntető törvénykönyv állatkínzással kapcsolatos passzusa egyébként két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel rendeli szankcionálni az állatkínzást.

A jogszabály szerint ugyanakkor csak az követi el az állatkínzás vétséget, aki „gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”; a rákok pedig nem gerincesek, hanem az ízeltlábúak egyik altörzsébe tartoznak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.