Üzleti tippek

Bezárják vasárnap a boltokat?

Csatlakozott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ahhoz a kereszténydemokrata kezdeményezéshez, amely a boltok vasárnapi zárva tartását célozza. A kereskedelmi vállalkozók többsége ezt nem támogatná.

A Kereszténydemokrata Néppárt a napokban jelentette be kezdeményezését, hogy kampányt indít a boltok vasárnapi zárva tartásáért. A KDNP szerint „a multinacionális cégek hagyományokat, szociális vívmányokat, történelmi szokásokat figyelmen kívül hagyó, agresszív terjeszkedése miatt” vált szokványossá a vasárnapi munkavégzés.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is. A szakszervezet közleményében megemlíti: szervezetük közel 15 éve harcol a kereskedelmi alkalmazottak és családjaik pihenését biztosító vasárnapi zárva tartásért. Éppen ezért nagyra értékelik, hogy a KDNP szakított azzal a téves politikai felfogással, amely szerint ha egy párt vállalja a vásárlási lehetőségek korlátozását, elveszti a vásárló választópolgárok rokonszenvét.


Pihenés kontra szabadság

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke elmondta: egy korábbi kérdőíves felmérésükből kiderült, a vállalkozó tagok többsége a vállalkozói szabadság megsértéseként értékelné a kényszerű vasárnapi zárva tartást – bár volt egy jelentékeny nagyságú csoport, amely egyetértene a vasárnapi zárva tartással, mondván, a vasárnap a vállalkozónak is vasárnap.

Az elnök ennek ellenére nem látja reálisnak a kezdeményezés célját, mivel szerinte már kialakult egy társadalmi igény a vasárnapi vásárlásra. Nő azoknak a száma, akiknek munkájuk miatt csak a hét utolsó napján jut idejük vásárolni.

A nemzetközi gyakorlatban két lehetőséget látunk: az egyik tiltja a vasárnapi nyitva tartást, viszont sorra ad ki kivételes engedélyeket, például nyaralóhelyek üzleteinek. A másik lehetőség, hogy engedik a vasárnapi nyitva tartást. Ezeken a helyeken is időről időre felhorgadnak olyan kezdeményezések, amelyek a vasárnapi zárva tartást célozzák.


„Általános tiltó rndelkezéssel, adminisztratív úton biztosan nem lehet a kérdést mindenki megelégedésére rendezni” – vélte a KISOSZ elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik