Üzleti tippek

Sorra szüntetik meg a vállalkozásokat

Míg tavaly még csak az egyéni vállalkozások indultak fogyásnak, a tendencia idén már utolérte a társas vállalkozásokat is. A csődeljárás ritka, inkább végelszámolással szüntetik meg a cégeket, vagy felszámolás indul ellenük.

Soha nem zajlott még annyi végelszámolás, mint az elmúlt fél évben, számuk 2006. azonos időszakához viszonyítva 55 százalékkal emelkedett – derül ki az Opten Kft. legfrissebb adataiból. Az eljárás alá kerülő vállalatok tovább emelkedő tendenciája miatt a törölt cégek száma hamarosan elérheti az újonnan alapítottakét – mondta Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégadat-nyilvántartással foglalkozó társaság adatai szerint 2007 első félévében az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt az eljárás alá került vállalatok száma. Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest több mint 10 százalékkal kevesebb új vállalkozást regisztráltak.

Aktív az adóhatóság

Igen nagy volument képvisel a 2007 első félévében kezdeményezett több mint 15 ezer végrehajtási eljárás, melynek döntő többségét az APEH indította. Szintén az APEH aktivitását mutatja, hogy csak az idei évben több mint 2500 cégnek függesztették fel vagy törölték az adószámát.

A felszámolt vállalatok működő cégekhez viszonyított aránya a 2006 azonos időszakához képest szinte semmit nem változott, megközelítőleg 9 ezrelékben stabilizálódott. Minden eddiginél több vállalkozást (15 529) húztak ki 2007 első felében a nyilvántartásból. Érdemes megjegyezni, hogy az adatok a közzétételek időpontját mutatják. Az eljárások ennél 30–60 nappal korábban indultak, vagyis most a 2006. végi és a 2007. eleji céges döntéseknek vagyunk szemtanúi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik