Üzleti tippek

Élet a kábeltengeren túl

Új szakaszába léphet az informatikai fejlődés a szélessávú vezeték nélküli technológiák térhódításával. A drót nélküli világ meghatározó változásokat hoz a vállalkozások életébe.

A kilencvenes évtized a világháló fejlődésével a hálózatba kötött számítógépes világ diadalmenete volt. Egyes becslések szerint napjainkra több mint 500 millió számítógép lehet hálózatba kötve a világhálón.

Informatikai trendkutató cégek felmérései szerint hamarosan legalább ugyanekkora, ha nem nagyobb technológiai robbanás előtt állhat az emberiség. Elég csak körülnéznünk közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy lássuk: a vezeték nélküli kommunikációt elősegítő technológiák térhódítása már megkezdődött. Mobil eszközeink jelentős része már ma is rádióhullámokkal képes kommunikálni egymással.
Igaz, egyelőre problémáink vannak a kompatibilitással, az adatátvitel gyorsaságával, a szűkös üzemidő korlátaival és időnként a mobil eszközök teljesítményével is. Kevesen tudják, hogy a technológiai nagyvállalatok kutatólaboratóriumaiban már tesztelve rendelkezésre állnak és bevezetésre várnak azok a következő generációs gyakorlati megoldások, amelyek éveken belül teljesen átrendezik mindennapi életünket.

Felébred az iroda

Felhasználási lehetőségek – ingyen



• IP-alapú telefonálás

• videokonferencia

Valós időben keletkező adatok (nagyfelbontású képek, felmérések) azonnali továbbítása

• Aktív csoportmunka-támogatás

• Biztonsági célok

• Technikai támogatás

• Account management

Ma még számos gyakorlati nehézség forrása az egymástól eltérő mobil eszközök csatlakoztatása. Az MIT egyetemi kutatóintézet technológusai ezért olyan hálózati szabvány kidolgozásán munkálkodnak, amely lehetővé teszi a különféle eszközök könnyű és gyors, vezeték nélküli egymáshoz illesztését. A közeli jövőben az egyes személyek köréhez kapcsolódóan kialakuló WPAN (Wireless Personal Area Network) -hálózatok elterjedésével számolhatunk.

A WPAN-hálózatok egyik nagy előnye, hogy alkalmazásukkal számos feladat automatizálható, ezáltal időt spórolhatunk, és kényelmesebbé válhat életünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy iroda esetében az előzetesen betanított intelligens hálózatok emberi beavatkozás nélkül képesek felismerni a csoporthoz tartozó eszközök érkezését és távozását.

Az egyes munkatársak „környezetében” láthatatlanul kommunikáló egységek ad-hoc hálózatokat létrehozva nagyban elősegíthetik a zavartalan mobil munkavégzést. Az egyes paraméterek előre konfigurálásával például kialakítható az érkező munkatárs igényeihez szabott atmoszféra (környezeti viszonyok, erőforrások, hálózati jogosultságok).
A koncepció egyik nagy előnye lehet a személyre szabottság mellett az energiatakarékosság. Minden eszköz csak addig és olyan optimális környezeti terheléssel működik, amíg felhasználójának szüksége van rá.

Biztonságra hangolva

A korlátozott szélessávú vezeték nélküli adatátvitelt biztosító IEEE 802.11b-x WiFi-szabvány már ma is megtalálható az üzletekben megvásárolható közönséges hálózati eszközökben. A technológia elterjedését részben lassítja a korlátozott és sokszor a környezeti tényezőktől jellemzően függő hatótávolság, valamint a rádiós adatátvitellel kapcsolatban napvilágra kerülő egyéb műszaki problémák. De talán ide sorolhatjuk azt a tényt is, hogy az adatátvitel esetén mindig a legszűkebb keresztmetszet a meghatározó tényező.

Mindezek ismerete mellett meglepő lehet, hogy a WiFi-eszközök mind nagyobb hányadát használják különféle biztonsági célokra. A megoldás elterjedésének titka feltehetően viszonylagos olcsóságában rejlik: elég néhány egyszerűbb digitális kamera, egy vezeték nélküli router, valamint egy szélessávú internetes csatlakozás, egy számítógép, és máris kész a világ bármely sarkából ellenőrizhető, bekamerázott iroda.

Számos fizetős és nyílt platformon fejlesztett szoftveres megoldás áll ma már rendelkezésre, amely segíti egy ilyen rendszer egyszerű beüzemelését. A mindennapokban még egy nagyobb háttértárolót is beépítenek időnként, rögzítendő a kamerák által felvett képet. Ezáltal visszakereshetővé és pontosan követhetővé válik az adott környezetben zajló összes történés.

A nem megfelelő konfigurálás ugyanakkor időnként meglepő eredményt hozhat. Nagy sajtónyilvánosságot kapott például az az eset, amikor egy veszélyes anyagokat gyártó üzem biztonsági személyzetét hívta fel valaki, hogy a bejáratnál elhelyezett kamera napok óta ferdén áll, ugyan igazítsák már a helyére. Mint később kiderült egy titkos ügynök telefonált, és biztonsági okokból tartották a hatóságok megfigyelés alatt a gyárat.

Mobil támogatás

Habár a kiépített kábeles hálózatok világa még várhatóan jó ideig mindennapjaink tartozéka lesz, hamarosan számolhatunk a mainál fejlettebb megoldások elterjedésével. A vezeték nélküli eszközök térhódításával új generációs szolgáltatási lehetőségek nyílhatnak a csoportmunka-szervezés területén.

Elérhető közelségbe kerül a mobil, földrajzi határoktól független, ingyenes videokonferenciák széles körű elterjedése. A szélessávú vezeték nélküli mobil csoportmunka hétköznapi közelségbe kerül, és ezzel lehetővé válik a valós időben keletkező adatok környezettől független, azonnali ingyenes transzferje éppúgy, mint a párhuzamosan futó alkalmazások, prezentációk csoportszintű megosztása.

A vállalkozások számára ennek kézzelfogható eredménye a céghez beérkező valós időben keletkező információk hatásos kezelése, a munkaszervezéssel kapcsolatos feladatok hatékonyságának további növekedése lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik