Üzleti tippek

Uniós törekvések befolyásolják a magyar adórendszert

Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa csütörtökön megerősítette, az Európai Bizottság (EB) 2008-ra leteszi a javaslatát arra a direktívára vonatkozóan, hogy milyen alapon egységesítsék az unióban a cégek által fizetett társasági adó alapját.

Kovács László elmondta: az unióban a társaságiadóalap-számítás harmonizálásának az a célja, hogy az unió piacán tevékenykedő cégek, illetve vállalatcsoportok adózását egységesebbé tegye, ezzel együtt bátorítsa a kis- és közepes cégeket az uniós piacra való lépésben.

Aláhúzta: ha elfogadják az adóalap-harmonizálást, az egyes vállalatoknak akkor is lehetőségük lenne a választásra, hogy az adott országban érvényesített, az ottani adóalapra vonatkozó előírások alapján adóznak, vagy élnek az egységesített uniós adóalap-számítás lehetőségével, azaz e szerint fizetik a társasági adót.

A vám- és adóügyi biztos arról is szólt, hogy az unióban olyan méreteket öltött az adócsalás – amelynek összegét Kovács László mintegy 200-250 milliárd euróra tette a becslések alapján –, hogy az EB csomagot tervez kidolgozni az adócsalások visszaszorítására az EU-ban.

Áfa és gépjárműadó

Kovács László szerint az idén várhatóan nyugvópontra kerül az a vita, amely a szolgáltatások után fizetett áfáról szól. Az eldőlni látszó vita kimenetele szerint a jövőben várhatóan az igénybevétel helye szerint kell majd a szolgáltatások után megfizetni az áfát. Eddig a szolgáltatások kibocsátó helye szerinti áfázás volt a gyakorlat. Az új szabályozás várhatóan 2010. január elsejétől lép majd hatályba az integrációban.

Arról is beszélt, hogy mind a gépjárműadózásban, mind az energiaadózásban egyre nagyobb teret kell majd kapnia annak, hogy az adott gépkocsi vagy energiatermelő hely mennyire szennyezi a környezetet tételesen, mennyi a szén-dioxid-kibocsátása.

Kovács László kiemelte: az unió nem abban érdekelt, hogy csökkenjen az egyes országokban a polgárok adóterhelése, vagy abban, hogy az államok adóbevétele nőjön. Az EU adópolitikájának alapja az, hogy az integráció versenyképessége javuljon, az energiapolitikájában a környezetvédelmi szempontokat is érvényesítse, és hogy a klímaváltozás gyors ütemét az adózás révén is igyekezzen az integráció lefékezni – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik