Üzleti tippek

Az ORTT munkáját segíti a PR Szövetség

A Magyar PR Szövetség ezentúl az ORTT munkáját segíti annak eldöntésében, hogy mely híranyag felel meg a vállalati társadalmi felelősségvállalás kommunikációs alapelveinek.

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rádió és Televízió Testület és a Magyar PR Szövetség (MPRSZ). A megállapodás értelmében az MPRSZ által felállított tanácsadó testület a jövőben segíti az ORTT munkáját a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) kommunikációjának megítélésében.

A Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás (Corporate Social Responsibility, röviden CSR) elterjedésével összhangban, egyrészt megnőtt a vállalatok igénye felelős működésük minél szélesebb közvélemény felé történő kommunikálására, másrészt viszont ez alapvető társadalmi igény is, hiszen a létező felelős vállalati gyakorlatok minél szélesebb körű megismertetése mintákat, példákat nyújthat a későbbi követők számára. Így a műsorszolgáltatók egyre gyakrabban találkoznak azzal a dilemmával, hogy meg kell különböztetniük az engedélyezett CSR-kommunikációt a burkolt reklámtól. Ilyen esetben az ORTT-hez fordulhatnak állásfoglalásért.

Négyfős testület

Az ORTT elismerte a CSR társadalmi fontosságát, és kommunikációjának kereteit a burkolt reklám tilalmának megfelelően akként állapította meg, hogy az nem ösztönözhet üzleti magatartás igénybe vételére – áll a testület közleményében. Az ORTT ugyanakkor leszögezi, hogy a társadalmilag kívánatos magatartás minél szélesebb körű média-bemutatása indokolt.

Mivel a vállalatok felelős magatartásának kommunikációja – a közlemény szerint – a public relations szakma kompetenciájába tartozik, az MPRSZ felajánlotta szakmai segítségét annak eldöntésében, hogy mely híranyag felel meg a CSR-kommunikáció alapelveinek. A szövetség által felállított tanácsadó testület feladata – az ORTT-től érkezett jelzés esetén – a kérdéses híranyag/tervezet/téma vizsgálata és állásfoglalás készítése annak felelősségtartalmát illetően. A tanácsadó testület tagjai: Gerő Péter, Lakatos Zsófia, Sárosi Péter és Dr. Szeles Péter.

Az ORTT a tanácsadó testület által készített állásfoglalás felhasználásáról szabadon dönthet, s – amennyiben szükséges – a testület tagjaitól további információt és szakmai segítséget kérhet. Az együttműködési megállapodást Kovács György, az ORTT elnöke és Dr. Szeles Péter az MPRSZ elnöke írták alá.

Segíti a törvényes bemutatást

Az aláírás kapcsán Kovács György elmondta: „Az ORTT reméli, hogy az együttműködés változtat az eddigi műsorszolgáltatói magatartáson, hiszen a jogszabály nem tiltotta az elektronikus médiumokban a társadalmi felelősségvállalás megjelenését, és az ORTT sem akadályozta azt. A megállapodás elősegítheti a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának törvényes bemutatását a médiában azzal, hogy – kétség esetén – segít elhatárolni a valódi CSR kommunikációját a pusztán üzleti célú imázsépítéstől, így segítve elő, hogy a társadalomért felelős piaci szereplők ilyen tevékenysége nyilvánosságot kapjon, és például is szolgáljon más vállalatok számára.”

A megállapodással kapcsolatban Szeles Péter kifejtette: „A jogszabályi keretek eddig is lehetővé tették a felelős gyakorlatok publicitását, azonban mostantól kezdve ez már nem csupán jogi lehetőség, de – reményeink szerint – aktív és mind szélesebb körű médiagyakorlat is lesz. Arra biztatnánk ezért minden, a témában érdekelt és érintett vállalkozást, hogy éljen a lehetőséggel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik