Üzleti tippek

Tiltakozási akció egy napilap felvásárlása ellen

A francia gazdasági élet ismert személyiségei mellett jobb- és baloldali politikusok is aláírták pénteken azt a petíciót, amelyben a Les Échos című francia gazdasági napilap újságíróihoz csatlakozva az olvasók is tiltakoznak annak felvásárlása ellen, mert az szerintük veszélyezteti a lap függetlenségét. Az újságírók sztrájkra készülnek.

A világ vezető luxuscikkgyártója, a francia Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) csütörtökön megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat az 1988 óta a brit Pearson-csoport tulajdonában lévő, első számú francia gazdasági lap felvásárlására. (A Pearson-csoporthoz tartozik a Financial Times és a The Economist is.)

Az LVMH-t hasábjain idén eddig 124 alkalommal említő Les Échos munkatársainak az „érdekütközés” miatti tiltakozási akciójához a konkurens La Tribune újságírói is csatlakoztak, akik fúziótól vagy megszüntetéstől tartanak. Ez a pénzügyi lap már szintén az LVMH tulajdonába tartozik.

A Pearson az LVMH által felajánlott 250 millió euró körüli összeg jelentőségével indokolta a tárgyalások exkluzivitását – tudósít az ügyről az MTI. Ugyanakkor a Pearson arra kérte a szerkesztőséget, hogy hozzon létre bizottságot a lap szerkesztői irányvonalának ellenőrzésére.

Az LVMH közleményt adott ki, miszerint ragaszkodik a „szerkesztőségi függetlenséghez, amely hozzájárul minden sajtótermék legitimitásához és hitelességéhez, azaz sikeréhez”. Egyúttal jelezte, hogy az adásvételi szerződésben biztosítva lesz ez a függetlenség.

A bejelentés hírére a veszteséges La Tribune jövőjüket féltő munkatársai azonnal tárgyalásokat követeltek jogi helyzetük tisztázására a szerkesztőség függetlenségének megőrzésére a részvényesekkel szemben.

A Les Échos újságírói vétót emeltek és tiltakozó akciót szerveztek a szerintük Nicolas Sarkozy államfőhöz közel álló Bernard Arnault üzletembernek, az LVMH elnökének felvásárlási akciója ellen. Keddi sztrájkjukat követően pénteki döntésük értelmében jövő hétfőn sem fog megjelenni Franciaország legjelentősebb gazdasági napilapja.

A szerkesztőségi függetlenséget támogató petíciót aláírta többek között: Jean Arthuis, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, Jacques Attali, a néhai Francois Mitterrand szocialista államfő tanácsadója, François-Henri Pinault, a Pinault-Printemps-Redoute (PPR) francia luxuscég elnöke, Michel-Edouard Leclerc, a Leclerc üzletlánc elnöke, Jean-Claude Juncker luxembourgi kormányfő, Gérard Larcher volt munkaügyi miniszter, Francois Bayrou, a centrista Demokrata Mozgalom (MoDem) elnöke, valamint Laurent Fabius, Jacques Delors, François Hollande, Lionel Jospin, Dominique Strauss-Kahn és Ségolene Royal szocialista politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik