Üzleti tippek

Sztrájkolnak a francia gazdasági újságírók

Példátlan módon a francia sajtó történetében a két legfőbb francia gazdasági napilap a munkatársak sztrájkja miatt nem jelent meg hétfőn, s internetes oldalaik is szüneteltetik a szolgáltatást.

A Les Échos újságírói tiltakoznak lapjuk esetleges eladása ellen Bernard Arnault-nak. A világ vezető luxuscikkgyártója, a francia Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) elnöke csütörtökön jelentette be, hogy exkluzív tárgyalásokat folytat az 1988 óta a brit Pearson csoport tulajdonában lévő, elsőszámú francia gazdasági lap felvásárlására.


A már szintén az LVMH tulajdonába tartozó La Tribune újságírói pedig azért sztrájkolnak, mert lapjuk megszüntetésétől, illetve a Les Échos-val történő fúziójától tartanak. A Les Échos történetében ez a negyedik sztrájk, az előzőt az eladás hírére múlt szerdán tartották.

A francia újságíró szakszervezetek pénteken a gazdasági információ pluralizmusát és a Les Échos, illetve a La Tribune szerkesztőségeinek hitelességét fenyegető veszélyre figyelmeztettek.

A szerkesztőségi függetlenséget támogató petíciót aláírta többek között: Jacques Attali, a néhai Francois Mitterrand szocialista államfő tanácsadója, Jean-Claude Juncker luxembourgi kormányfő, Gérard Larcher volt munkaügyi miniszter, Francois Bayrou, a centrista Demokrata Mozgalom (MoDem) elnöke, valamint Jacques Delors, François Hollande, Lionel Jospin és Ségolene Royal szocialista politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik