Üzleti tippek

Pénzt spórol a vállalkozóknak a törvénymódosítás

Jó hírek a cégtulajdonosoknak: a társasági törvény előírásainak nem idén szeptember 1-ig, hanem jövő év július 1-ig kell megfelelniük, és a cégtörvény már hatályos módosításának köszönhetően viszonylag könnyen és költségmentesen tehetnek eleget e kötelezettségüknek. A TEÁOR megváltozása sem jelent majd a cégeknek többletköltségeket a minisztériumi tervek szerint.

A parlament által elfogadott új törvény – amely a cég-, a csődtörvényt, valamint más törvényeket is módosít – a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben. Bár a jogszabályok többsége csak szeptember 1-én lép hatályba, a kedélyeket leginkább borzoló szabályokat szelidítő részek már június 16-tól alkalmazhatók.

Eltolódott határidő, könnyítések

A múlt évi új cégtörvény szerint idén szeptember 1-ig kellett volna hozzáigazítani a cégeknek a társasági szerződéseiket az új gazdasági társasági törvény előírásaihoz, ez utóbbi törvény pedig azzal fenyegette a cégeket, hogy amennyiben ezt elmulasztják, akkor törlik őket a cégjegyzékből. Ez a határidő tolódott el 2008. július 1-re.

A kis cégeknél többnyire két olyan elem van a társasági szerződésben, amelyek miatt módosítani kellene azt. Azt egyik a régi gazdasági társasági törvény száma (amelyet az új törvény számára kellene átírni), a másik pedig a taggyűlésre való hivatkozás, amit tagok gyűlésére kellene átírni. A mostani törvénymódosítás kimondja, hogy e két változás miatt nem kell módosítani a társasági szerződést.

A harmadik könnyítés az, hogy a már bejegyzett cégek – szintén jövő év július 1-ig – nyilatkozhatnak a cégbíróságnak, hogy mindenben megfelelnek az új társasági törvény előírásainak. Ezt a bejelentést a cég képviselője adja be a cégbíróságnak (nem kell ügyvédet közbeiktatni), továbbá sem illetéket, sem – a Cégközlönyben való megjelenésért – közzétételi költségtérítést nem kell fizetni.

Nem kerül pénzbe a TEÁOR változás

Ugyancsak érinti a cégeket, hogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) változni fog 2008 első napjától. A jelenlegi ’03 verziót a ’08-as verzió váltja fel. Az alapszisztémája mindkettőnek azonos: ágazat, alágazat, szakágazat (tevékenység) szerint sorolja be a cégeket. A módosítás indoka – amit EU rendelet ír elő – az, hogy az egyes nemzetgazdaságokat pontosabban össze lehessen hasonlítani.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a cégtörvény mostani módosítása felhatalmazta az IRM-et, hogy rendeletben szabályozza a TEÁOR-számok változásával kapcsolatos teendőket. A rendelet az elkövetkező hetekben elkészül és a tárca arra fog törekedni, hogy olyan megoldást találjon, amely a cégek megterhelése nélkül lehetővé teszi a feladat elvégzését. Például számítógépes program használatával tesz eleget a cégbíróság az ezzel kapcsolatos teendőknek. A cégeket ezzel kapcsolatban semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli majd.

A KSH elnökhelyettese is megerősítette, hogy “fordító kulcsok” alkalmazása révén a cégbíróságok megoldják ezt a feladatot. A KSH honlapján már elérhető az a fordítóprogram, amely a TEÁOR ’03 és ’08 verzióját “hozza össze”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik