Üzleti tippek

Magyar kft.-k egyesülhetnek uniós cégekkel

admin

2007. 06. 25. 06:18

Várhatóan jövő év elejétől a magyar kft-k és rt-k fúzionálhatnak egy vagy több, más uniós országban bejegyzett hasonló cégekkel - az erről szóló törvény koncepciója az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.

Még 2005 végén született az az uniós irányelv, amely a tőkeegyesítő társaságok határon átnyúló egyesülését szabályozza. A tagállamoknak legkésőbb ez év december 15-ig kell megfelelniük az abban foglaltaknak.

Kft. egyesülhet, bt. nem

Tőkeegyesítőnek az a gazdasági társaság minősül, amelynek a tagjai – közös kockázatviseléssel – adják össze pénzüket azért, hogy valamilyen gazdasági tevékenységet folytassanak. A magyar társasági jog szerint ilyenek a korlátolt felelősségű- és a részvénytársaságok. Az uniós irányelv megkönnyíti azt, hogy ezek a cégek más uniós országokban bejegyzett egy vagy több hasonló céggel fuzionáljanak. Például egy magyar kft. összeolvadhat egy osztrák és egy német kft-vel úgy, hogy ennek szabályozott eljárása van az unión belül.

Az egyesülésnek három módja lehetséges. Az első az, amikor az egyik társaságot megvásárolja egy másik országban bejegyzett cég. A második esetben két vagy több társaság létre hoz egy új céget, és ebbe viszik be a meglévő társaságokat. Végül a harmadik eset a meglévő tényt realizálja: egy cég már rendelkezik a másik országban lévő társaság teljes tulajdoni hányadával, így formailag is egy céggé alakulnak.

Bonyolult és egyszerűsített

A fúzió az egyesülési terv elkészítésével indul. Ebben egyebek mellett részletezni kell, hogy az egyesülés miképpen hat a foglalkoztatásra, miképpen értékelik a vagyont, és mit tartalmaz az egyesült társaság létesítő okirata. A tervezetet valamennyi érintett tagállamban közzé kell tenni (Magyarországon a Cégközlönyben). Az említett dokumentum mellé független szakértői jelentést is kell mellékelni. Ebben ki kell térni arra, hogy a tulajdonrészek cserearánya tisztességes-e.

Az egyesülési tervet valamennyi társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia. Az egyesült társaság jogszerűségét a székhelye szerinti ország hatósága (Magyarországon a cégbíróság) ellenőrzi, majd jegyzi be a cégjegyzékbe. Amennyiben olyan cégbe olvad be egy másik, amely már tulajdonolja a beolvadó céget, egyszerűsített eljárással folyik a fúzió. Ilyenkor nincs szükség szakértői jelentésre, és a beolvadó társaságnak sem kell jóváhagynia a fúziót.

A munkavállalói részvételre a fúzióval létrejött társaság székhelye szerinti szabályokat kell alkalmazni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.