Üzleti tippek

Gyengült a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva áprilisban 2,5, az első négy hónapban 0,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. I. negyedévében 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül márciusban 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első négy hónapjában kiigazítás nélkül 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első négy hónapjában 1777 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi eladások 51,1 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 18,3 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 19,5 százalék volt. Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma elérte az 500 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik