Üzleti tippek

Agyonlőttek egy iraki újságírónőt

Agyonlőttek egy iraki újságírónőt vasárnap Moszulban; ebben a hónapban ő a második újságírónő, akit megöltek az észak-iraki városban.

A rendőrség közlése szerint Zína Sakír Mahmúd munkájából tartott hazafelé, amikor támadás érte őt a döntően szunnita arabok lakta Intiszár negyedben.

A merényletet épp akkor követték el, amikor Núri al-Máliki miniszterelnök az iraki újságírók napján mondott beszédében elismerte, hogy a háború dúlta országban a média igen sok dolgozóját ölik meg. Máliki úgy fogalmazott, hogy „vérük elvegyül azoknak az irakiaknak a vérével, akik nap mint nap az életüket áldozzák Irak védelmében”.

A korábban rádiósként dolgozó Zína Sakír Mahmúd az utóbbi időben női témákról írt a Kurdisztáni Demokratikus Párt lapjaként megjelenő al-Hakika újságnak – mondta el Abdul-Gáni Ali Jahíja, a Kurdisztáni Újságíró Szövetség vezetője. Bár szunnita arab volt, egy kurd újságnak dolgozott.

A Bagdadtól 360 kilométerre északkeletre fekvő Moszul a főváros után a második legveszélyesebb hely az újságírók számára. A városban és a környező Ninive tartományban eddig legalább 15 újságíró vált terrorista támadások áldozatává, míg Bagdad tartományban 62 – írja tudósításában az MTI. Legutóbb június 7-én Zahar al-Hajdarit, a független Irak Hangjai hírügynökség politikai és kulturális témákkal foglalkozó munkatársát lőtték le fegyveresek a város központi, Hadbaa negyedében.

Még Zína Sakír Mahmúd halála előtt a New York-i székhelyű Újságírókat Védő Bizottság olyan összesítést tett közzé, amely szerint a háború 2003. márciusi kezdete óta 108 újságírót öltek meg a közép-keleti arab országban, s közülük 86 iraki, a többi külföldi volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik